Lounais-Häme

Paimionjoki inspiraation lähteenä

Vesielementti on inspiroinut ihmisiä vuosituhansien ajan, ja tähän jatkumoon liittyy Someron Kivimeijerin yhdeksäs näyttely teemallaan Paimionjoki. Joen ja jokivarren elämä herää eloon monien taiteilijoiden näkemyksenä.

Näyttelyn punainen lanka on valokuvaaja Tapio Heikkilän valokuvasarja Paimionjoen sillat. Hän kuvasi joen kaikki 50 siltaa neljästä eri kulmasta. Lähestymistapa yhdisti taidetta ja tiedettä; näyttely sisältää kuvien GPS-tiedot, jotta sama katselmus voidaan toistaa kymmenen tai sadan vuoden kuluttua.

Paimionjoen vesi -installaatiossa taiteilija Anu Osva heijastaa mikroskoopissa videokuvattuja vesieliöitä kivimeijerin rosoiselle seinälle, luoden näin mielenkiintoisen kontrastin realismin ja kuvitteellisen välille.

-Minua kiehtoo plankton ja se, etten tunne sitä, taiteilija tunnustaa.

Osva on toiminut tutkijana kymmenen vuotta, mutta valitsi taiteilijan uran 1990-luvulla. Nyt hän on työskennellyt taiteilijana tutkimusprojekteissa. Viime vuosina hän on kiinnostunut arktisista vesistä ja sen pieneliöistä.

Kipinä syttyi, kun hän tutki planktonia lähemmin ensimmäisen kerran.

-Yhtäkkiä mikroskoopissa näkyi tähtiä! Osva hymyilee innostuneena.

Antero Kare esittelee näyttelyssä muun muassa monumentaalisen teoksen Kalaparvi, joka koostuu 3500 vaapusta. Teos valaistaan pimennetyssä tilassa spottivaloilla ja siihen heijastetaan video, jossa liikkuu elävä kalaparvi.

Laajassa näyttelykokonaisuudessa esitellään myös Maria Jauhiaisen installaatio Kesäretki 2 sekä keramiikkaa Marika Jenseniltä, Pirjo Lautiaiselta, Nora Paakkaselta ja Catharina Kajanderilta. Stuart Wrede tuo näyttelyyn virtuaalipuiston Garden of Life. FL

Näyttely on auki Someron Kivimeijerillä klo 12–18 joka päivä ajalla 17.6–13.8. Samalla Kivimeijeri järjestää erilaisia taidekursseja ja esitelmiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic