Lounais-Häme Lounais-Häme

Päiväkodeissa totutellaan uuteen normaaliin – Lounais-Hämeessä valtaosa lapsista palasi varhaiskasvatukseen rajoitusten höllennyttyä

Suuri osa kotihoidossa olleista lapsista palasi tällä viikolla päiväkotiin, kun suositus kotona hoitamisesta päättyi.
Forssassa päiväkoti Augustinassa pihan aidattuja pienalueita hyödynnetään nyt erityisesti, jotta lapsiryhmät eivät ulkoillessakaan sekoitu. Lisäksi ryhmät retkeilevät tavallista enemmän lähiympäristössä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssassa päiväkoti Augustinassa pihan aidattuja pienalueita hyödynnetään nyt erityisesti, jotta lapsiryhmät eivät ulkoillessakaan sekoitu. Lisäksi ryhmät retkeilevät tavallista enemmän lähiympäristössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Varhaiskasvatuksessa palattiin uuteen normaaliin samaan aikaan kun peruskoulut avattiin, eli kuluvan viikon torstaina. Siihen saakka voimassa oli valtioneuvoston suositus hoitaa lapset mahdollisuuksien mukaan kotona. Päiväkodit ovat kuitenkin olleet avoinna koko kevään.

Osa kunnista sulki joitakin toimipisteitä kevään aikana ja toimintaa tiivistettiin, mutta nyt kaikki päiväkodit ovat jälleen toiminnassa.

Forssassa varhaiskasvatukseen palasi rajoitusten höllennyttyä valtaosa lapsista. Tällä hetkellä noin 80 prosenttia lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen, kun kevään rajoitusten aikana määrä putosi puoleen normaalista lapsimäärästä. Muissa Lounais-Hämeen kunnissa lapsia on ollut rajoitusten aikana varhaiskasvatuksessa 15–30 prosenttia normaalimäärästä.

Humppilassa noin neljännes tavallisesti toiminnassa mukana olevista lapsista on jäänyt edelleen kotihoitoon. Varhaiskasvatusjohtaja Katja Ojalan mukaan osa huoltajista on ilmoittanut lapsien palaavan hoitoon vasta syksyllä.

Kanssakäymiset minimiin ja käsidesiä tarjolle

Koronaepidemiaa edeltävään aikaan ei varhaiskasvatuksessakaan palattu, vaan erilaisia rajoitustoimenpiteitä on käytössä runsaasti. Toimintaa on siirretty mahdollisuuksien mukaan pihoille ja lähiympäristöön. Kaikkia muita, kuin lasten ja henkilökunnan välisiä kanssakäymisiä rajoitetaan minimiin.

Esimerkiksi Ypäjällä vanhempien tuloa päiväkodin sisätiloihin on rajoitettu.

– Vanhemmat jättävät tuodessaan lapsen eteiseen ja siitä henkilökunta ottaa lapsen vastaan ja hoitaa käsienpesut. Vanhemmille on varattu käsidesiä eteisiin. Lasta hakiessa tämä sääntö on voimassa myös, ulkoa hakiessa käsidesiä on varattu myös päiväkodin piha-alueelle, varhaiskasvatusjohtaja Minna Nouko kertoo.

Kesän palveluntarve vielä kysymysmerkki

Joissakin kunnissa varhaiskasvatuksen henkilökuntaa siirtyi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (FSHKY) palvelukseen, kun työt päiväkodeissa vähenivät. Heistä miltei jokainen on nyt palannut omalle työpaikalleen päiväkoteihin.

Forssassa kaksi työntekijää jatkaa FSHKY:n palveluksessa ainakin toukokuun loppuun saakka. Jatko arvioidaan, kun lisätietoa kesäajan palveluntarpeesta on saatu.

– Tällä hetkellä on meneillään kysely huoltajille kesäajan varhaiskasvatuspalvelujen tarpeesta. Kyselyn tietoihin perustuen resursoimme palvelut kesäajalle. Varaudumme myös jo toimintavuoden 2020–2021 palvelutarpeisiin korona-tilanteen huomioiden erilaisin skenaarioin, kasvatus- ja opetuspäällikkö Tiina Kemppainen selittää.

Jokioisilla kesää odotetaan mielenkiinnolla. Varhaiskasvatuksen johtajan Arja Mikkolan mukaan kesästä voi tulla lapsimäärien suhteen poikkeuksellinen, sillä koronapandemia on vaikuttanut monien vanhempien vuosilomien pitämiseen jo poikkeustilan aikana. Lisäksi moni perhe saa kesän aikana tavallisesti hoitoapua isovanhemmilta, eikä se nyt välttämättä onnistu suositusten vuoksi.

– Toisaalta taas lomautukset voivat vaikuttaa toiseen suuntaan hoidon tarpeissa. Jännän äärellä tässä ollaan siis, Mikkola toteaa. FL

Koronarajoitukset päiväkodeissa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö ovat laatineet ohjeita, joita varhaiskasvatuksessa pyritään noudattamaan koronaviruksen ehkäisemiseksi. Niitä ovat muun muassa:

Siivouksesta ja käsihygieniasta huolehditaan tehostetusti.

Kontaktien määrää minimoidaan järjestämällä toimintaa mahdollisimman paljon ulkotiloissa. Myös toiminta sisätiloissa tapahtuu pienissä ryhmissä ja porrastetusti.

Omia unileluja tai muita leluja ei suositella tuotavaksi varhaiskasvatukseen.

Henkilöstö jakaa ruoka-annokset lapsille.

Lievästikään sairaan lapsen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen.

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic