Lounais-Häme

Päivän kysymys: Mistä joutsen tietää, milloin munan on aika putkahtaa ulos?

Joutsenet jättävät piakkoin pellot. Kuva: Anja Filppula
Joutsenet jättävät piakkoin pellot. Kuva: Anja Filppula

Pelloilla näkyy joutsenia keväällä ja alkukesästä. On suuria laumoja ja yksittäisiä pariskuntia.

Ilmeisesti joutsenet löytävät pelloilta ruokaa, lintuasiantuntija Jouko Alhainen Humppilasta?

– Kyllä vain. Joutsenet pystyvät syömään sänkipelloilta viime syksyn olkia ja puimurista läpi tulleita tähkiä. Kun ruoho alkaa vihertää, ne siirtyvät laiduntamaan vihreää.

Omalla kotipellollani vierailee joka kevät kaksi joutsenta, jotka katoavat kevään edetessä. Onko kyseessä pariskunta, joka jatkaa laiduntamista munintaan saakka?

– Se on mahdollista, mutta suurin osa peltojoutsenista on ensiaikaisia kihlapareja, jotka lähtevät alkukesästä sulkimaan itärajan itäpuolelle. Ne ovat sulkasadon aikana pätkän aikaa jalankulkijoita, joten ne tarvitsevat turvallisen sulkimispaikan. Nuoret joutsenet siirtyvät laajoille upottaville suoalueille, missä ovat turvassa pedoilta.

– Samassa paikassa voi olla tuhansia, jopa kymmeniätuhansia lintuja. On siellä muutama maakotkakin odottamassa, mutta riski joutua saaliiksi on pieni isossa joukossa.

Onko sulkimispaikkoja myös Suomessa?

– Ei ole. Nuoret joutsenet menevät Venäjän puolelle. Sulat kasvavat takaisin neljässä viikossa ja takaisin joutsenet palaavat elokuussa. Samoin toimivat monet muut nuoret vesilinnut.

– Pesivien parien on hoidettava sulkiminen pesimäalueella, sillä ne eivät voi jättää poikasiaan.

Luulen, että ”omat joutseneni” ovat jo aikuisia. Alkukeväällä linnut olivat paikalla ympäri vuorokauden, nyt ne poistuvat yöksi luultavasti lähijärvelle ja palaavat jossain vaiheessa päivällä. Milloin joutsenten poikaset kuoriutuvat?

– Ensimmäiset ovat jo kuoriutuneet, joten jos kyseiset joutsenet ovat aikuisia, niiden pesintä on voinut jostain syystä epäonnistua. Joutsenet voivat jättää pesän tyhjäksi myös muninta-aikana mutta vain lyhyiksi ajoiksi.

– Vaihtoehto on sekin, että pellolla käyvät linnut eivät ole pariskunta vaan sukulaisia keskenään. Tällöin parempi puolisko voi odottaa pesällä.

Mistä joutsen tietää, milloin munan on aika tulla ulos?

– Eivät ne aina tiedäkään, ja munia löytyy joskus oudoista paikoista. Tässäkin aika tekee tehtävänsä. Ensikertalaisille voi käydä vahinkoja, mutta kokeneemmat linnut osaavat lukea paremmin tuntemuksiaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic