Lounais-Häme Ypäjä

Päivän kysymys: Ypäjä ilmoittaa ottavansa valtuustonkokoukseen enintään 10 henkeä – Eikö kokousta tosiaan videoida?

Seuraava kunnanvaltustonkokous pidetään kunnanviraston valtuustosalin sijaan poikkeuksellisesti Hevospitäjän yhtenäiskoulussa. Arkistokuva vuodelta 2018. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Ypäjän kunnanvaltuuston kokous pidetään torstaina 28. toukokuuta poikkeuksellisesti Hevospitäjän Yhtenäiskoulun Kartanon yksikössä.

Keskiviikon Forssan Lehdessä olleessa ilmoituksessa kokouksen kerrotaan olevan julkinen, mutta yleisön määrä rajataan enintään 10 henkilöön valtioneuvoston 16.3.2020 antaman ohjeistuksen mukaisesti.

Onko kuntalaisten mahdollista seurata kokousta videoyhteyden välityksellä, talous- ja hallintopäällikkö Pirjo-Maarit Hellman?

– Videoyhteyttä ei ole. Kuuleman mukaan se ei ole pelittänyt kaikilta osin naapurikunnissakaan. Jos yhteydestä ei saada kunnollista, siitä voi olla jopa enemmän haittaa. Kokouksessa on käsiteltävänä laajahkoa materiaalia, kuten tilinpäätös.

Miten julkisuusperiaate nyt toteutuu?

– Kyllähän valtuustonkokousten pitäisi olla kaikelle kansalle julkisia, mutta emme ole asiassa ainutkertaisia. Esimerkiksi Oripäässä kunnanvaltuustonkokous on järjestetty samalla tavalla yleisön määrä 10 henkilöön rajaten. Kokousjärjestelyistä ovat tarkemmin olleet päättämässä valtuustonpuheenjohtaja Hepomaa ja kunnanjohtaja Ujula.

Kunnanjohtaja Tatu Ujula, menevätkö kokousjärjestelyt lain mukaan?

– Meidän tulkintamme mukaan menevät. Tämä järjestely oli meidän näkökulmastamme ainut vaihtoehto, sillä meillä ei ole kunnollista teknistä laitteistoa. Kokouksessa on yleensä ollut maltillisesti yleisöä, lähinnä Forssan Lehden ja Loimaan Lehden toimittajat.

Onko luottamushenkilöidenkään mahdollisuus osallistua kokoukseen etäyhteydellä?

– Ei ole. Tarvittaessa paikalle voi kutsua varajäsenen. Kokous järjestetään normaalia isommassa tilassa etäisyydet huomioiden.

Asia saa uuden käänteen, kun Ujula soittaa hetken kuluttua takaisin. Hän on keskustellut Jari Hepomaan kanssa.

– Todennäköisesti otamme sittenkin etäyhteysmahdollisuuden käyttöön ja lähetämme kokouksesta Facebook-livevideon. Laatu on mitä on, mutta sen kautta yleisö pystyy seuraamaan kokousta. Tilaan emme ota yleisöä yli kymmentä henkilöä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic