Lounais-Häme

Päivänpaistetta jokaiseen päivään! Tuliterä päiväkotirakennus otettiin Humppilassa innolla käyttöön

Päivänpaisteen päiväkodissa ilma tuntuu raikkaalta ja kaikessa on uuden tuoksu. Syyslukukauden alkaessa lapset ja hoitajat saivat vihdoin upouuden päiväkotirakennuksen käyttöönsä.

Lastenhoitaja Anne Virtanen ehti työskennellä vanhassa Koivukummun päiväkodissa Humppilassa 28 vuotta. Talon viereen päätettiin rakentaa uusi sisäilmaongelmien vuoksi.

-Oli äänen käheyttä, limakalvojen turvotusta, poskiontelotulehdusta ja yleistä väsymystä. Olin muistaakseni sieltä sairaslomilla, kun oli tulehdus päällä ja lääkekuuri, Virtanen muistelee.

Uusi päiväkoti on hänelle unelma, jonka ei ajateltu oikeasti toteutuvan. Parasta Virtasen mukaan päiväkodissa on, että se on suunniteltu alun alkaen lapsia varten.

-On tilaa ja avaruutta, lapset pystyy hyvin jakamaan pienryhmiin. Tietysti vielä pieniä juttuja puuttuu täältäkin, kuten naulakko jostain. Lisää viihtyvyyttä tuodaan tänne koko ajan, sisustus on vielä vähän vaiheessa.

-Pääsimme kuitenkin aloittamaan toimivina. Viime viikon teimme rutkasti töitä, jotta saimme siirrettyä tavarat vanhasta talosta tänne ja laitettua kaiken kuntoon.

 

Uudessa päiväkodissa on nyt viisivuotiaiden ryhmässä 23 lasta. 3–4-vuotiaiden ryhmässä on Virtasen arvion mukaan 19 lasta, pienten 0-2-vuotiaiden ryhmässä kymmenen lasta ja tilaa riittää vielä isommallekin laumalle.

Päätös uuden päiväkodin rakentamisesta tehtiin heinäkuussa 2016. Siitä lähtien päiväkoti toimi Humppilan kunnan väistötiloissa ns. parakeilla.

-Aika nopeasti tämä loppujen lopuksi tuli pystyyn, kun viime vuoden syksyllä rakennustyöt alkoivat, kertoo Humppilan varhaiskasvatusjohtaja Katja Ojala.

Ojala ei osaa määritellä, mistä entisen päiväkotirakennuksen sisäilmaongelmat johtuivat. Joka tapauksessa hengitystieoireet ja muu oireilu vaivasivat päiväkodissa oleskelleita pitkän aikaa.

-Kyllä tämä pitkä matka sinänsä oli, että sisäilmaoireita on aina vaikea todentaa. Välillä tuntui, että otettiinko niitä ihan vakavasti. Sitten tutkimukset tehtiin ja terveysvalvonnasta tuli ilmoitus, että päiväkodilta pitää siirtyä pois.

-Ei ehkä jaksanut uskoakaan, että tänne rakennettaisiin uutta rakennusta, mutta kyllä tätä on odotettu. Pääsy puhtaisiin ja terveisiin tiloihin oli aivan upeaa.

Ojalan mielestä uusi päiväkotirakennus on iso panostus Humppilan kunnalta.

-Pienessä kunnassa tämä on hienoa ja toivotaan, että kaikki iloitsevat siitä, mitä olemme saaneet aikaan. Ehkä saamme tänne lisää lapsiperheitäkin muuttamaan, kun meillä on näin upea päiväkoti.

 

Alku on uuden opettelua, kun toimintaympäristö on nyt erilainen. Väistötilojen pienet tilat olivat Ojalan mukaan hieman hankalia, isommat antavat nyt puolestaan haasteen, miten hyödyntää kaikkea saatavilla olevaa avaruutta.

-Toimintakulttuurin muutos on aina haastavaa, mutta uskon, että sillä innolla, mikä on uuden talon myötä henkilökunta jaksaa vääntää käytännöt toimiviksi. Yhteistyöllä pelataan.

Ruokasali on uusi ominaisuus. Ennen lapset ja henkilökunta ruokailivat ryhmätiloissa.

-Kun tulin tänään töihin niin ruokatilassa aamupalalla oli ihanan rauhaisaa. Tilojen valoisuus ja selkeys on ihan huippua, Ojala iloitsee.

-Pidän sisustuksellisesti siitä, että täällä on aika vaaleaa ja kalusteilla ja tekstiileillä pystytään saamaan väriä. Kun lasten töitä alkaa tulla seinille, tämä alkaa muuttua koko ajan enemmän ja enemmän päiväkodin näköiseksi.

Lapset tekivät aamulla hoitajien kanssa kierroksen, jossa kierreltiin päiväkotia paikasta toiseen ja katsottiin, missä kaikki nykyään on.

-Mukana oli ihana utelias iloisuus, varmasti kaikki ovat tosi tyytyväisiä. Vanhemmilta on myös tullut viesti, että tämä on ihan mahtava juttu ja kuntalaisilta yleensäkin.

Päivänpaisteessa katsellaan nyt, mille siellä olisi vielä tarvetta. Pihalle on tulossa ainakin kiipeilyteline, yhdet keinut ja hiekkalaatikko. Ryhmätiloihin kiinnitetään vielä voimistelurenkaat.

-Tärkeä asia on se, että uusia leluja hommataan. Lapset ovat jo listanneet hankintatoiveita ja lähdemme niitä sitten hankkimaan. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/55195-paivakotilapset-palaavat-innolla-uusiin-tiloihin

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti