Lounais-Häme

Päivi Räsänen: Peruspankkipalvelut taattava niille, jotka eivät käytä internetiä

Päivi Räsänen (kd.) kysyy hallitukselta, miten iäkkäiden mahdollisuudet hoitaa itse raha-asiansa turvataan.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) vaatii, että peruspankkipalveluiden saatavuus on taattava ihmisille, jotka eivät käytä internetiä. Räsänen jätti tänään perjantaina hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen.

Räsänen huomauttaa tiedotteessaan, että pankkien perinteisten kassapalveluiden tarjonta on supistunut viime vuosina voimakkaasti. Esimerkiksi Nordea on ilmoittanut, että sen Forssan konttori sulkee ovensa ensi vuoden alussa ja palvelut siirtyvät Hämeenlinnaan.

 

Lue myös: Nordean Forssan konttori sulkee ovensa lopullisesti vuoden alussa

 

Tilastokeskuksen mukaan yli 65-vuotiaista säännöllisiä internetin käyttäjiä on 75 prosenttia ja yli 75-vuotiaista vain 37 prosenttia.

– Konttoriasiointiin ovat tottuneet erityisesti ikäihmiset, jotka nyt tuntevat itsensä asiakasryhmänä unohdetuksi ja jäävänsä ilman tarvitsemiaan palveluita. Syrjäseuduilla asuva, heikkojen joukkoliikenneyhteyksien päässä elävä vanhus ei välttämättä pääse kuntansa keskustaan nostamaan rahaa juuri sen parin tunnin aikana, kun kassapalvelut ovat auki jonain päivänä auki, jos edes ovat, Päivi Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa pankkien palveluverkot ovat erilaisia ja monilla paikkakunnilla tietyt pankit ovat lopettaneet kassapalvelujen tarjoamisen ja käteisen rahan käsittelyn kokonaan. Jäljelle jääneissä konttoreissa pankkipalveluita tarjotaan ikäihmisille korkeilla maksuilla, tai kassapalveluita ei tarjota ollenkaan.

Räsänen toteaa tiedotteessaan, ettei kaikilla ole aikaa, voimia tai rahaa matkustaa pääkaupunkiin kassapalvelujen perässä.

– Myös pienituloiset, vähän koulutetut ja vammaiset ovat digisyrjäytymisen riskiryhmässä. Tutkimukset osoittavat vahvasti, että peruspankkipalvelut ovat ikäihmisille tärkeitä. Asioinnin siirtyminen verkkoon ja kassapalveluiden supistaminen vaikeuttavat merkittävästi ikäihmisten raha-asioiden hoitoa ja yleistä turvallisuuden tunnetta.

Räsäsen mielestä nykyiset pankkipalvelut eivät vastaa ikäihmisten tarpeisiin. Hän vaatii, että hallituksella on oltava tehokkaammat keinot ehkäistä digisyrjäytymistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic