Lounais-Häme

Päivi Räsäseltä kirjallinen kysymys hallitukselle: "Myöhäiset abortit rinnastuvat lapsensurmaan"

Vuonna 2017 Suomessa tehtiin 71 myöhäistä aborttia.
Päivi Räsäsen kirjallinen kysymys keskittyy myöhäisiin abortteihin. Kuva: Joel Maisalmi

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) jätti torstaina kirjallisen kysymyksen myöhäisistä aborteista.

Räsänen kysyy hallitukselta, mitä se aikoo tehdä niiden lasten suojelemiseksi, jotka ovat saavuttaneet elinkelpoisuusrajan ja ymmärretäänkö hallituksessa, kuinka perustavanlaatuisella tavalla myöhäiset raskaudenkeskeytykset loukkaavat syntymättömien lasten ihmisoikeuksia.

Myöhäisellä abortilla tarkoitetaan raskaudenkeskeytystä, joka tehdään yli 22. raskausviikolla.

– Myöhäisessä raskaudenkeskeytyksessä synnytetään kuolemaan jätettävä lapsi, jonka ikätovereita hoidetaan keskoskaapeissa, ja joka saattaa elää tunteja syntymänsä jälkeen. Toisena vaihtoehtona voidaan suorittaa ns. fetisidi eli kuolettaminen, jossa sikiön sydämeen ruiskutetaan kaliumkloridia. Tämä tarkoittaa elinkelpoisuusiän saavuttaneen lapsen tappamista, Räsänen taustoittaa.

Aborttilain perusteella abortti sallitaan 24. raskausviikolle, kun terveiden sikiöiden kohdalla raja on 20. raskausviikko.

– Käytäntö syrjii vammaisia lapsia terveisiin nähden.  Olipa abortin etiikasta mitä mieltä tahansa, elinkelpoisuusiän saavuttaneiden lasten elämä tulee turvata, Räsänen jatkaa.

Myöhäisten aborttien määrä on noussut. Vuonna 2017 tehtiin 71 raskaudenkeskeytystä yli 22. raskausviikolla, kun 20 vuotta aikaisemmin määrä oli yhdeksän.

– Jokaisen kohdalla on ollut kysymys lapsesta, joka on ylittänyt rajan, jonka jälkeen nykyisillä hoitokeinoilla lapsen olisi mahdollista jäädä eloon kohdun ulkopuolella, Räsänen huomauttaa.

Räsäsen mukaan uudelleenmäärittelyä tarvitaan juuri keskoshoidon kehittymisen vuoksi.

– Aborttilakia säädettäessä valiokunta korosti, että raskauden keskeyttämisen ehdottomana takarajana on pidettävä ajankohtaa, josta lapsella on parhaissa mahdollisissa olosuhteissa kyky säilyä hengissä äidin ruumiin ulkopuolella. Tämä raja on laskenut tuolloisesta 24. raskausviikosta 22. raskausviikkoon.

Räsäsen mukaan tiukoista kriteereistä myöhäisen abortin suhteen on joustettu.

– Lainmuutoksen yhteydessä valiokunta korosti, että raskauden keskeyttämiseen oikeuttavana vaikeana sairautena tai ruumiinvammana voidaan pitää lähinnä keskushermoston vaikeaa vajavuutta tai yleistä elinkyvyttömyyttä.

– Eugeenisin perustein tehdyt raskaudenkeskeytykset kohdistuvat kuitenkin valtaosin huomattavasti lievemmin sairaisiin sikiöihin, kuten Downin syndroomaa sairastaviin lapsiin, Räsänen kertoo.

WHO:n suosituksen mukaisesti 22. raskausviikolla tai 500 grammaa painavampi rekisteröidään lapseksi, syntyy hän elävänä tai kuolleena.

Vuonna 2017 Suomessa tehtiin kaikkiaan 9 358 aborttia. Eugeenisin perustein eli sikiön vammaisuusperusteella abortteja tehdään noin 200–300 vuosittain. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic