Lounais-Häme

Päivittäistavarakaupan ala vastustaa ajatusta peliautomaattien poistamisesta kaupoista

Kaupat vastustavat ajatusta hajasijoitettujen peliautomaattien poistamisesta julkisilta paikoilta.

Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) toimitusjohtaja Kari Luoto kertoo, että peliautomaatit tarjoavat erittäin tärkeän taloudellisen tuen etenkin pienille kaupoille.

Vuonna 2016 entisen Raha-automaattiyhdistyksen, nykyisen Veikkauksen peliautomaatit tuottivat yhteensä noin 700 miljoonaa euroa. Tästä summasta noin 160 miljoonan siivun saivat pelikoneille paikan antaneet kaupat, kioskit ja ravintolat.

-Peliautomaattien poistaminen kaupoista ei ole mielestämme ratkaisu suomalaisten uhkapeliongelmaan. Ennaltaehkäisyä pitäisi kehittää ja valvonnan tasoa voitaisiin nostaa entisestään, Luoto kertoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijatyöryhmän selvityksessä vaihtoehdoiksi suomalaisten uhkapeliongelman ratkaisuun ehdotettiin muun muassa peliautomaattien määrän karsimista, ja niiden keskittämistä erillisiin pelisaleihin.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikosken mukaan automaattien asettaminen kauppoihin on vaikuttanut suomalaiseen pelikulttuuriin.

-Automaattien sijoittamisella julkisille paikoille pelaamista on tehty näkyväksi. Se ei ole keskitettyä ja piilossa tapahtuvaa toimintaa, kuten monissa maailman maissa, Nummikoski toteaa.

Nummikoski kertoo, että fyysisillä rahapeliautomaateilla on kiistaton vaikutus rahapelin haittoihin. Hän kuitenkin mainitsee, että pelaamisen siirtyminen verkkoon on haitallisempi kehityssuunta.

-Enemmistö niistä, jotka soittavat auttavaan puhelinpalveluumme peliongelmansa takia, kertovat ongelman syyksi verkkopelaamisen.

Veikkauksen hallintoneuvostossa istuva loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kannattaa selvitystä nykyisten pelaamiskäytäntöjen muuttamiseksi.

-Itse en suoralta kädeltä sano, että kaikki peliautomaatit pitäisi poistaa, mutta se on selvittämisen arvoinen vaihtoehto. Toivoisin, että ensimmäisenä kaikki pelaaminen tehtäisiin mahdollisimman nopeasti tunnistautumista vaativiksi, Heinonen sanoo.

Nykyisissä peliautomaateissa tunnistautuminen onnistuu esimerkiksi pankkikortin tai Veikkaus-kortin avulla.

Pakollinen tunnistautuminen tai peliautomaattien karsiminen vaatii poliittista päätöksentekoa.

-Uskon, että selvitys lähtee liikkeelle tämän keskustelun myötä. Jos muutoksiin päädytään, ratkaisut tulevat käyttöön varmasti nopeasti, sillä Veikkaus on kokonaan valtion omistama yritys, Heinonen toteaa. FL

Peliautomaatit ovat tärkeitä ruokakaupoille
Veikkauksen rahapeliautomaatit tuovat päivittäistavarakaupoille vuosittain noin160miljoonan euron tulot.Norjassa peliautomaatit poistuivat kaupoista 2007, ja päätöksen arvioidaan vähentäneen peliongelmia merkittävästi.Suomalaiset kuluttavat H2 Gambling Capital -yhtiön selvityksen mukaan käyttävät rahapelaamiseen vuodessa yli 400 euroa henkilöä kohti.Henkilöä kohti laskettaessa Suomea enemmän pelataan ainoastaan Australiassa ja Singaporessa.Suomessa on THL:län selvityksen mukaan yli 120000 ihmistä, jotka eivät pysty hallitsemaan pelaamistaan.Suomessa pelisalien ulkopuolelle sijoitettuja automaatteja on yli 18000.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti