Lounais-Häme

Päivystysapu-numero Kanta-Hämeeseen loppuvuodesta

Jopa kolmannes keskussairaalan päivystykseen tulevista yhteydenotoista on sellaisia, etteivät ne tarvitse välitöntä hoitoa.

Kansallinen ja myös koko EU-alueella toimiva Päivystysapu-palvelu laajenee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän (KHSHP) alueelle kuluvan vuoden lopussa.

Palvelu oli pyrkimys ottaa käyttöön jo alkuvuodesta, mutta sen käyttö siirtyy syksyyn tai kuluvan vuoden loppuun.

– Tavoitteemme oli ottaa palvelu käyttöön jo maaliskuussa, mutta budjetti ei vielä mahdollistanut palvelun vaatimaa lisähenkilöstöä, professori, ylilääkäri Ari Palomäki kertoo.

Päivystysapuun 116117 soittamalla ihmiset saavat neuvontaa ja ohjausta tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä, mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteissa yhteydenotto pitää tehdä jatkossakin hätänumeroon 112.

 

Päivystysavussa puheluihin vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

KHSHP:n suunnitelma on, että Päivystysavussa palvelevat esimerkiksi sairaanhoitajat, joilla on myös vankka käytännön ammattiosaaminen.

– Emme halua, että tehtävästä muodostuu eriyttävä, vaan että henkilöt toimivat myös muissa tehtävissä. Ammattiosaamisen ylläpitäminen vaatii myös käytännön työtä, Ari Palomäki sanoo.

 

Päivystysavulla pyritään vähentämään sairaanhoitopiirien päivystysosastojen ruuhkia.

– Esimerkiksi joulun aikaan noin kolmasosa kaikista yhteydenotoista oli sellaisia, jotka olisivat saaneet tarvitsemansa ohjeet Päivystysavusta. Nykyaikana esimerkiksi ensimmäisen lapsensa saaneilla nuorilla vanhemmilla ei ole välttämättä ketään kokeneempaa neuvomassa ja auttamassa, jos lapsi sairastuu. On täysin ymmärrettävää, että tällöin ihmiset hakeutuvat päivystykseen tai kysyvät sieltä apua.

Päivystysavun tavoitteena on myös minimoida soittajan pallottelu ja löytää asiakkaalle tämän avuntarpeen mukaista hoitoa ja neuvoja nykyistä nopeammin ja helpommin.

Päivystysapu laajenee tämän vuoden aikana kattamaan kaikki Manner-Suomen sairaanhoitopiirit. Palvelun toimiessa täydellä teholla, samasta numerosta vastataan vuorokauden ympäri koko EU:n alueella. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat