Lounais-Häme

Pakettien haku tai verenluovutus onnistuvat yhä ajokortilla – Vuodenvaihteen lakimuutos aiheutti viikkojen ruuhkat henkilökorttien hakuun

Valtaosalla suomalaisista on jo passi tai henkilökortti, mutta hakijoita riittää edelleen. Vuodenvaihteen lakimuutos aiheutti viikkojen ruuhkat henkilökorttien hakuun
Tammelalainen Jaana Hurjanen haki henkilökorttia Forssan poliisiaseman lupapalvelupisteestä alkuvuonna. Häntä palveli lupasihteeri Mervi Salonen. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelalainen Jaana Hurjanen haki henkilökorttia Forssan poliisiaseman lupapalvelupisteestä alkuvuonna. Häntä palveli lupasihteeri Mervi Salonen. Kuva: Tapio Tuomela

Kolmella neljästä Suomen kansalaisesta on jo voimassa oleva passi tai henkilökortti. Numeroina sama tarkoittaa 4,2 miljoonaa yhteensä 5,5 miljoonasta suomalaisesta, Poliisista kerrotaan STT:lle.

Vuodenvaihteessa voimaan tuli lainmuutos, jonka johdosta ajokortti ei käynyt enää henkilötodistuksena vahvaa sähköistä tunnistamisvälinettä haettaessa. Lakimuutos aiheutti erityisesti henkilökorttien hakijaryntäyksen, ja moni joutui odottamaan korttiaan viikkoja. Stressiä aiheutui erityisesti niille, jotka olivat lähdössä ulkomaille ja tilasivat kortin matkaa varten.

Poliisi yllättyi siitä, kuinka suuri vaikutus lakimuutoksella oli passien ja erityisesti henkilökorttien myyntimääriin.

– Koko Suomessa poliisilaitokset toimivat äärirajoilla, ja lisäresursseja täytyi ottaa käyttöön, Poliisihallituksen ylitarkastaja Mika Hansson kertoo.

Poliisi myöntää henkilökortit, mutta Väestörekisterikeskus tuottaa korttien siruilla olevat varmenteet. Väestörekisterikeskuksen VRK:n johtajan Timo Salovaaran mukaan korttien toimitus viivästyi yksinkertaisesti tuotantokapasiteetin ylittäneen kysynnän vuoksi.

Lue myös: Onko passin uusiminen ajankohtaista? – Forssan poliisiasema palvelee pääasiassa vain ajanvarauksella

Ihmiset hämmentyivät muutoksesta

Poliisin tilastojen mukaan tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla henkilökortteja haettiin noin 241  000, kun koko vuonna 2017 haettiin noin 191  000 henkilökorttia. Vuoden 2018 aikana haettujen henkilökorttien määrä oli 256  000. Kyseisessä määrässä näkyy jo ryntäyksen alku viime loppuvuodesta.

– Aiheutunut ilmiö oli silti suurempi kuin itse muutos, VRK:n Salovaara sanoo.

Salovaara tarkoittaa ilmiöllä sitä, että vuodenvaihteessa Väestörekisterikeskukselle tuli lukuisia kyselyitä koskien esimerkiksi verkkokaupasta ostetun paketin noutamista, lento- tai laivamatkustajan henkilöllisyyden todistamista ja sitä, voiko verta enää luovuttaa ajokortin kanssa.

Vahvan tunnistuksen tarve silti vähäistä

Henkilökorttia tai passia tarvitaan henkilöllisyyden todistamisessa Salovaaran mukaan lopulta harvoin, ja ajokortti kelpaa edelleen henkilöllisyyden todistamiseen erilaisissa käytännön asiointitilanteissa. Paketteja on voinut noutaa edelleen ajokortin kanssa. Punaisen Ristin Veripalvelu on lähtenyt viestintäjohtaja Willy Toiviaisen mukaan siitä, että Suomen viranomaisen myöntämä kuvallinen todistus henkilötunnuksineen riittää verenluovutuksen yhteydessä.

Ainoa tosiasiallinen lakimuutos koski siis vahvan sähköisen tunnistusvälineen hakua eli esimerkiksi pankkitunnusten saantia ja mobiilivarmenteita. Näihin tarkoituksiin ajokortti ei ole käynyt enää tammikuusta alkaen, koska se on helpompi väärentää kuin passi ja henkilökortti.

– Vahvan tunnistuksen välineitä ovat myös terveydenhuollon ja useiden valtion virastojen työntekijöiden ammatti- ja virkakortit, joiden saaminen edellyttää työntekijän tunnistamista passista tai henkilökortista. Ammatillisten korttien avulla kirjaudutaan terveydenhuollon ja viranomaisten tietojärjestelmiin, ja niiden avulla voidaan tehdä sähköisiä allekirjoituksia, Salovaara lisää.

Poliisin palvelupisteet ovat tällä hetkellä ruuhkaisia, mutta tilanne vaihtelee merkittävästi eri toimipaikkojen välillä samalla alueellakin. Kaikkein kiireisimmissä palvelupisteissä aikoja on vasta kolmen viikon päästä, kun osaan pääsee odottamatta sisään. STT

Luitko tämän FL 18.1.2019: Ajokortti ei kelpaa enää passia ja henkilökorttia noudettaessa tai verkkopankkitunnuksia haettaessa – Postissa ajokortti käy edelleen henkilöllisyyden todistamiseen

Henkilöllisyystodistukset

Henkilökortilla voi matkustaa 28 maahan.

Henkilökortti on jo kolmella neljästä suomalaisesta (4,2 miljoonalla yhteensä 5,5 miljoonasta suomalaisesta).

Henkilökortteja on haettu 191  000 vuonna 2017, 256  000 vuonna 2018 ja 241  000 vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Passi on perinteisesti tärkein matkustusasiakirja, jota voi käyttää myös vahvaan tunnistukseen. Passia voi hakea poliisilta.

Henkilökortti käy vahvaan tunnistautumiseen. Samalla se on käypä matkustusasiakirja, jolla voi matkustaa Euroopassa, esimerkiksi Espanjassa, Kreikassa, Italiassa ja Kroatiassa. Henkilökorttia voi hakea poliisilta.

Ajokortin päätarkoitus on osoittaa ajo-oikeus, mutta se hyväksytään henkilöllisyyden todentamiseen edelleen monissa paikoissa, esimerkiksi lähetyksiä noudettaessa tai verenluovutuksessa.

Yksityiset toimijat voivat lain puitteissa itse määritellä, mitä asiakirjoja ne kelpuuttavat henkilöllisyyden osoittamiseen.

Uusimmat

Näkoislehti

14.8.2020

Fingerpori

comic