Lounais-Häme

Pakkasjakso auttaa, kun ulkojäät pannaan kuntoon

Haluaisitko vetää luistimet jalkaan ja suunnata ulkojäille?

Joissakin Lounais-Hämeen kunnissa tämä jo onnistuu, joissakin mieli pitää vielä malttaa.

Esimerkiksi Forssassa kaikille kaupungin ulkojääkentille päässee vielä tällä viikolla luistelemaan. Tällä hetkellä luistelu luonnistuu jo Talsoilan ulkojääkentällä, joka saatiin luistelukuntoon tiistaina.

-Muut ulkojäät saamme todennäköisesti auki loppuviikon aikana, ehkä jopa keskiviikkona tai torstaina, mutta tämä on vielä pienellä varauksella, kertoo puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu Forssan kaupungilta.

Forssan muut ulkojäät löytyvät koulujen vierestä Talsoilan, Tölön, Kuhalan, Keskuskoulun, Heikan ja Vieremän koulujen vierestä. Koijärven ja Matkun ulkojäät ovat kylätoimikuntien hoidossa.

Talsoilan ulkojääkentällä jäätä tehdään miesvoimin, koulujen kentillä koneellisesti.

-Talsoila on perinteisesti ollut Forssan ykköskenttä, jonka jää jäädytetään aina ensimmäisenä ja pidetään parhaimmassa kunnossa, Ojansuu lupaa.

Monessa kunnassa ulkojäät on jo tämän talven aikana ainakin kertaalleen jäädytetty.

Urjalan Laukeelan kiekkokaukalosta vastaava liikuntapaikanhoitaja Taisto Laakso kertoo, että Laukeelassa ehdittiin jo luistella viikon–parin ajan. Sitten sääolosuhteet muuttuivat jäälle epäsuotuisiksi.

-Kaukalossa ollut jää suli sen verran, ettei jäätä nyt saada yhdellä jäädytyskerralla kuntoon. Ensi viikolla luistelemaan pääsee, mutta tarkkaa päivää en uskalla luvata, Laakso sanoo.

Laukeelan kiekkokaukalossa on sekä mailallisia että mailattomia luisteluvuoroja.

Luisteluintoiset löytävät ulkojäille yleensä nopeaan sen jälkeen, kun jääkentät on saatu auki.

Forssassakin Talsoilan kenttä on avattu tänä talvena jo kahdesti, mutta epävakaa sää on lopettanut luisteluilon lyhyeen.

-Kun luistinrata on ollut auki, niin luistelijoita kyllä on riittänyt. Kelit vain ovat olleet huonot, Ojansuu manailee.

Nyt uuden vuoden alku on tarjonnut otolliset kelit ulkojäiden jäädyttämiselle. Noin kymmenen pakkasastetta on pohjien tekemiseen juuri sopiva lämpötila.

-Kunhan saamme jään tiettyyn paksuuteen, jatkamme päivittäisillä huoltojäädytyksillä. Optimaalinen luistelujään paksuus on noin kolmesta viiteen senttimetriä. Yli viiden senttimetrin ei parane mennä, sillä silloin jää helposti halkeilee kovilla pakkasilla, Ojansuu kertoo.

-Olisi kiva, jos jääkentät nyt säilyisivät sen kaksi kuukautta putkeen maaliskuulle saakka, mutta takeita näissä hommissa ei ole.

Forssan ulkojääkenttien kuntoa voi seurata kaupungin nettisivujen kautta. Liikuntatoimen sivustolta löytyy taulukko, johon merkitään jääkenttien kulloinenkin tilanne.

-Päivitämme tietoja arkisin käytännössä reaaliaikaisesti, mutta viikonloppuisin sivusto ei päivity, Ojansuu kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti