Lounais-Häme

Pakkaskausi toi piikin myös polttopuukauppaan

Tammelalaiset klapikauppiaat Mikko Rekola ja Kalle Ryhtä ovat siirtäneet katseet seuraavaan talveen. Kuivien puiden varastot ovat tyhjillään, ja nyt tehdään polttopuita talvella 2018–2019.

-Päivittäin tulee kyselyjä mutta nyt myydään eioota, Ryhtä toteaa.

Syinä puhelimen pirinään ovat kovat pakkaset ja sääennusteet, joiden perusteella talvi jatkuu vielä pitkään.

-Alkutalvesta oli lämmintä ja tuntui, ettei puuta kulu tänä talvena paljoa. Piikki tuli pakkasten myötä ja loput puut menivät nopeasti, Ryhtä jatkaa.

 

Tarvitseva löytää yhä polttopuunsa. Nummi-Pusulassa toimivalta Tmi Mika Vikmanilta puut eivät lopu, sillä vastakaadettu puu kuivuu hetkessä.

-Meillä on käytössä lämpökuivuri, joka kuivattaa tuoreen puun neljässä vuorokaudessa, pisimmillään viikossa, Mika Vikman kertoo mutta myöntää, että rauhassa kuivunut puu on tasaisemmin kuivaa.

-Kuivurikuivatun klapin kosteus voi olla pinnassa 10 prosenttia mutta keskellä 20–25 prosenttia.

 

Myös perinteisesti kuivattua lähipuuta on saatavilla.

-Soittajissa on ollut uusia asiakkaita, koska heidän vakitoimittajillaan ei ole enää myytävää, Jari Hannola Forssasta kertoo.

Hannola on toisen polven klapikauppias, joka tekee polttopuita sivutyönään. Aika näyttää, kasvaako sivutyö päätoimiseksi.

-Menekkiä ja markkinoita tuntuisi olevan, Hannola tuumaa.

Työmäärän suhteen klapihomma kääntyy helposti päätyöksi, sen verran monta kädenjälkeä polttopuuhun jää.

-Ensin kaadetaan sahalla tai motolla, sen jälkeen kerätään tien varteen, sieltä edelleen laanille, missä pilkotaan kuivumaan. Jos on sateista, puita peitetään ulkona ja myöhemmin ne siirretään kuivumaan katon alle. Hallissa puut kuormataan ja lopuksi ne viedään asiakkaille, Hannola luettelee.

Hannolan puut kuivuvat vuoden sijaan kaksi vuotta toisin kuin monella muulla klapikauppiaalla.

-Se on melkoinen valtti. Ei ole tullut valituksia märistä puista.

 

Vuoden 2017 kevät ja kesä olivat sateisia. Paikalliset polttopuuyrittäjät kertovat, että puut ehtivät kaikesta huolimatta kuivua.

-On tärkeää, että puut kaadetaan ajoissa. Kuivuminen on parasta kevättalvella, kun ilma on kuivaa ja aurinko paistaa. Kesällä kosteus lisääntyy, joten puut siirretään sisätiloihin juhannuksen jälkeen tai heinäkuun alkupuolella, Mikko Rekola tiivistää ja antaa vinkin kotitarvepuita tekeville.

-Puiden kuivauspaikan tulisi olla paitsi aurinkoinen myös tuulinen. FL

 

Näin poltat energiatehokkaasti ja puhtaasti
Säilytä puut kuivassa ja ilmavassa tilassa.Ota puut 1–2 vuorokautta ennen polttamista sisälle lämpiämään ja polta vain kuivia puita.Arinalta poistetaan tuhkat aina ennen sytyttämistä.Puut sytytetään päältä, jos mahdollista. Käytä sytykkeinä mieluiten tuohta ja puutikkuja. Lovea puita, jolloin tuli tarttuu puuhun paremmin.Älä kitupolta eli älä polta liian vähällä ilmamäärällä, koska palamisesta syntyy tuolloin moninkertainen saastemäärä.Puu palaa sitä puhtaammin, mitä vaaleampaa savua savupiipusta tulee: tumma tai kitkerä savu kertoo, että paloilmaa on liian vähän, palokaasuja syntyy liikaa tai puut ovat märkiä.Palon vaiheessa pelti pidetään täysin auki. Hiilloksen loppuvaiheessa peltiä saa laittaa pienemmälle. Sulkeminen häkävaaran vuoksi vasta, kun hiillos sammunut. Jos pelti unohtuu auki, lämpö karkaa.Keskustele nuohoojan kanssa siitä, mitä hän havaitsee puhdistuksen yhteydessä.Lähde: www.hsy.fi/opaspuunpolttoon

Uusimmat

Fingerpori

comic