Lounais-Häme

Kanta-Hämeessä kuntien pakolaiskorvaukset laskivat hieman, kasvua Forssassa, Tammelassa ja Riihimäellä

Vuonna 2018 Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen kunnat saivat valtiolta yhteensä yli 5,5 miljoonaa euroa kotoutumislain mukaisia korvauksia pakolaisten kotoutumisen edistämiseen.

Vuonna 2017 korvauksia maksettiin reilu 4,6 miljoonaa euroa.

Hämeen ELY-alueella Kanta-Hämeen kunnille maksetut laskennalliset korvaukset ovat vuoden sisällä kokonaisuutena hieman laskeneet. Yksittäisten kuntien kohdalla on kuitenkin tapahtunut euromäärissä huomattavaakin kasvua; näistä eniten Forssan ja Riihimäen kohdalla.

Prosentuaalisesti eniten kasvua oli Tammelassa eli 140 prosenttia.

Sen sijaan suurin euromääräinen kasvu korvausten määrässä oli Lahdessa.

Lahden kaupungin valtiolta saamat laskennalliset korvaukset kasvoivat vuodessa kahdesta miljoonasta reiluun kolmeen miljoonaan euroon.

Laskennalliset korvaukset maksetaan automaattisesti siihen kuntaan, missä pakolaistaustainen henkilö on kirjoilla.

Summista voi päätellä, että vuoden sisällä Kanta-Hämeessä on varsinkin Forssaan ja Riihimäelle muuttanut paljon pakolaistaustaisia henkilöitä. Sen sijaan esimerkiksi Jokioisilta on muutettu pois.

Suurin osa pakolaisista muuttaa kuntiin omatoimisesti, sillä vuonna 2018 Hämeen ELY-keskuksen kautta Hämeen kuntiin sijoitettiin uusia kiintiöpakolaisia vain 56.

Valtaosa pakolaistaustaisista muuttaa todennäköisesti suoraan vastaanottokeskuksista myönteisillä oleskeluluvilla, mutta maan sisäinen muuttoliike on myös merkittävä. Ihmiset liikkuvat työn ja opiskelupaikkojen perässä vastaavalla tavalla kuin kantaväestö.

Korvauksia maksetaan kunnille, jotka ovat tehneet ELY-keskuksen kanssa sopimuksen pakolaisten vastaanotosta ja kotoutumisen edistämisestä. Kunnilla on oltava lisäksi voimassa oleva kotouttamisohjelma.

Korvaukset on tarkoitettu kunnassa käytettäviksi pakolaisten ohjaukseen ja neuvontaan sekä muuhun kotoutumista tukevaan toimintaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic