Lounais-Häme

Pakolaisten kuntapaikoista huutava pula, lisäraha harkinnassa

Hallitus harkitsee uusia taloudellisia kannustimia kunnille, jotta ne alkaisivat tarjota lisää paikkoja oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. Valtio voisi tulla vastaan esimerkiksi uudenlaisilla rahallisilla kuntakorvauksilla.

Kuntapaikoista on huutava pula. Vaikka yhä useampi kunta tarjoaa paikkoja, nykyvauhdilla voidaan päästä vain 3 000–4 000 paikkaan. Arviolta yli 10 000 turvapaikanhakijaa saa tänä vuonna oleskeluluvan ja tarvitsee paikan kunnasta.

Ely-keskukset solmivat kuntien kanssa vastaanottosopimukset. Myös aiemmin solmittujen sopimusten sisältöä tarkistetaan. Tavoitteena on, että oleskeluluvan saanut asettuisi samalle alueelle, jossa hän on asunut vastaanottokeskuksessa, ja kotoutus voisi alkaa. Tämän odotetaan vähentävän painetta muuttaa pääkaupunkiseudulle ja suuriin kaupunkeihin.

Neuvottelut ovat lisänneet kuntapaikkoja viime aikoina noin 200:lla kuukaudessa. Moni kunta, josta vastaanottokeskus lakkautetaan, toivoo saavansa maahanmuuttajista uusia asukkaita ja palvelujen käyttäjiä.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti