Lounais-Häme

Pala paikallisten veteraanien historiaa

Ensimmäisenä katse kiinnittyy seinälle ripustettuihin julisteisiin. Vaaleatukkainen, elovenatyttömäinen nainen kantaa kuvassa viljaa silmät loistaen ja suu hymyillen, teksti ympärillä kehottaa osallistumaan sotatalkoisiin 1943.

Toisessa kuvassa suomalaissotilas seisoo ylväästi. ”Suojeluskunnat suuriksi, Suomi vahvaksi”, teksti ympärillä sanoo.

Katse siirtyy vitriineissä oleviin lukuisiin mitaleihin, puukkoihin ja sotilaspasseihin. Pienessä huoneessa näkee jo nopealla vilkaisulla myös sotilaspukuja, lyijykynällä piirrettyjä kuvia Suomen presidenteistä ja jopa kranaatinheitin.

-Kiipun koulun oppilaat tekivät presidenttien kuvat 90-vuotiaan Suomen kunniaksi vuonna 2007 ja lahjoittivat ne Jokioisten Sotaveteraanit ry:lle. Mikä olisikaan parempi paikka säilyttää niitä kuin tämä veteraanien perinnetila? Jokioisten hallinto- ja talousjohtaja Mika T. Rantala sanoo.

 

Yhteensä Jokioisten Tietotalossa sijaitsevassa Jokioisten Sotaveteraanit ry:n tilassa on noin 470 esinettä.

Ne on kerätty yhteen edellisen kymmenen vuoden aikana jokioislaisilta sotaveteraaneilta sekä heidän omaisiltaan. Osa esineistöstä on lahjoitettu yhdistykselle, osa on edelleen yksityisessä omistuksessa mutta lainassa yhdistyksellä.

-Aikanaan sotaan liittyvää esineistöä ei pidetty oikein arvossaan, ja sitä hävitettiin paljon. Meillä on suhteellisen hyvä kokoelma, mutta jos esineitä ei olisi kadotettu, meilläkin voisi olla niitä paljon enemmän, Rantala sanoo.

Näyttelyjä veteraanien perinnetiloissa on järjestetty vuodesta 2008. Nykyisin tila on yleisölle auki näyttelynä kerran kuukaudessa. Yleensä näyttely pidetään kuukauden puolivälin tienoilla aina keskiviikkoisin, muutaman tunnin kerrallaan.

-Paikalla on aina joku yhdistyksen kannattajajäsenistä valvomassa ja kertomassa esineistä, kun sotaveteraanit eivät itse oikein enää jaksa, Rantala kertoo.

Yhdistys ottaa tiloihin vastaan ryhmiä myös varsinaisen näyttelyajan ulkopuolella.

-Myös ulkomaalaisia on käynyt täällä, viimeksi Virosta.

 

Rantala ottaa korkeasta lasivitriinistä käteensä puisen kipon. Sen on väkertänyt jokioislainen sotamies talvi- tai jatkosodan aikana, kun on ollut aikaa.

-Aikaa tämän tekemiseen myös varmasti on mennyt paljon. Puhdetyöt ovat usein hyvin yksityiskohtaisia ja tarkasti tehtyjä, vaikka työkaluna on todennäköisesti ollut vain puukko. Tuohi ja puu olivat ainoat materiaalit, ehkä jostain on jokin pieni naula saatu avuksi, Rantala kuvailee.

Puhdetyöt saattavat vaikuttaa vaatimattomilta ja jopa tylsiltä, kun vitriinissä on vieressä kaasumaskia, ruokapakkia ja mitaleita, mutta Rantala muistuttaa, että niiden tunnearvo voi olla jollekulle mittaamaton.

-Puhdetöitä lähetettiin usein kenttäpostin mukana kotiin. Jonkun kohdalla rintamalta saatu kippo tai kauha voi olla symbolisesti viimeinen muisto isästä, aviomiehestä, veljestä tai lapsesta, Rantala sanoo osoittaen vitriinissä lepäävää puukauhaa.

-Tekijä on saattanut kaatua taistelussa, eikä ruumista ole koskaan saatu kotiin. Puhdetyö voi olla tärkeä muisto henkilöstä.

 

Jokioisten Sotaveteraanit ry:llä ja sen kannattajajäsenillä on selkeä syy, miksi Jokioisten Tietotalolle on kerätty sotaveteraaneihin liittyvää tavaraa ja etenkin miksi niitä esitellään ihmisille.

-Haluamme siirtää paikallista perintöä eteenpäin. Tämä on hieno tapa kertoa ja muistuttaa uhrauksista ja työstä, joita veteraanit eteemme tekivät, Rantala sanoo.

Jokioisilla on Rantalan mukaan noin parikymmentä sotaveteraania jäljellä. Määrä vähenee koko ajan, eikä moni jäljellä oleva veteraani pysty, jaksa tai halua kertoa itse kokemuksistaan. Jotenkin tarinaa täytyy silti välittää jälkipolville, ja esinekokoelma on yksi tapa.

-Tämä on tietyllä lailla samalla myös maanpuolustustyötä: Näin kerrotaan sodasta ja muistutetaan, että aina kannattaa etsiä jokin muu, rauhanomaisempi ratkaisu, Rantala sanoo. FL

 

1.8.2017 klo 9.05 Korjattu presidenttien kuvien piirtäjiksi Kiipun koulun oppilaat.

Uusimmat

Fingerpori

comic