Lounais-Häme

Palasitko matkoilta? Veren luovuttamista voi joutua odottelemaan lähes kuukauden

Esimerkiksi Ruotsissa matkailleet joutuvat odottamaan kaksi viikkoa ennen veren luovuttamista.
Epidemioista johtuen myös Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden verenluovutuseste. Kuva: Lassi Puhtimäki
Epidemioista johtuen myös Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden verenluovutuseste. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ulkomaanmatkailu on piristynyt pikkuhiljaa ja verenluovutuksessa se näkyy luovutusrajoituksina. Suomen Punaisen Ristin mukaan verenluovutuksessa noudatetaan useita matkustuksen jälkeisiä tilapäisiä rajoituksia.

Epidemioista johtuen myös Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden luovutuseste. Baltian maissa sekä monessa Keski-Euroopan maassa matkailusta ei varoaikaa tule lainkaan.

Sama pätee muihin Pohjoismaihin Ruotsia lukuun ottamatta. Länsinaapurissa matkailleet joutuvat odottamaan 14 vuorokautta ennen verenluovutusta.

Veripalvelun verkkosivuilla olevasta taulukosta voi hakea ajankohtaisimman tiedon matkailun vaikutuksista verenluovutukseen. Koronapandemian aiheuttamia voimassa olevia luovutusrajoituksia tarkennetaan tarvittaessa viranomaisten suositusten muuttuessa.

Euroopan ulkopuolella matkailusta seuraa vuoden ympäri vähintään 28 vuorokauden luovutuseste matkalta paluusta.

Muutkin virukset vaikuttavat

Koronan lisäksi rajoituksiin vaikuttaa Länsi-Niilin viruskausi. Hyttysten välityksellä leviävä virus on aiheuttanut 2010-luvulla ihmisille epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa sekä muutamissa Välimeren alueen maissa.

Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden aikana 1. heinäkuuta – 30. marraskuuta riskialueilla oleskelusta seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska mahdollinen oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä. Osassa maista riskialue ei kata koko maata.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta.  Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta 61 vuorokauden ja naiset 91 vuorokauden välein.

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic