Lounais-Häme Ypäjä

Palikkalan yrittäjillä on painetta kasvuun – asemakaavalla lisää tilaa laajenemiseen ja uusille yrittäjille

Kärkäisen puutarha suunnittelee laajennuksia Palikkalassa.
Isto Kärkäisen puutarhayritys kaipaa lisää varastotilaa Ypäjän Palikkalaan. Asemakaavaehdotuksessa varataan alueita rakentamiseen ja uusien yritysten sijoittumiseen. Perheyritys aikoo rakentaa pakkaustarvikevaraston jo ensi kesänä.

Palikkalan asemakaavaa laaditaan alueella toimivien yritysten tarpeesta. Uutta asuinrakentamista kaavaehdotus ei alueelle tuo.

Ehdotus on parhaillaan nähtävänä kunnassa ja nettisivuilla.

Palikkalassa toimii kaavoitettavan alueen vaikutuspiirissä nyt kymmenkunta erilaista yritystä. Lisätilaa luodaan kaavalla jo alueella toimiville, mutta myös uusille yrityksille.

Yksi laajennusta suunnittelevista on Kärkäisen puutarhayritys.

– Tarvitsemme varastotilaa lisää. Asemakaavaluonnos antaa mahdollisuuden 4 000 neliön rakentamiseen. Kunhan kaava saa lainvoiman, tarkoitus olisi ensi vaiheessa rakentaa siitä noin 600 neliötä, Isto Kärkäinen kertoo.

Puutarhatuotteiden varastotilat samalla alueella ovat Kärkäisen mukaan kunnossa, mutta tarvikkeille, kuten laatikoille ja muille pakkausmateriaaleille tarvitaan omansa. Nyt pakkausmateriaalit on varastoituina kontteihin.

– 4 000–5 000 isoa muovilaatikkoa tarvitsee paljon tilaa. Varasto olisi tarkoitus rakentaa ensi kesänä, hän lisää.

Kaavaehdotus mahdollistaa myös uusien ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomien asuin-, teollisuus-, liike- ja varastorakennusten rakentamisen.

Kaavassa on tilaa myös huoltoasemalle, ja sellainen alueella myös toimii.

– Ajatuksenani on, että alueelle tulisi myös sähköautojen latauspiste. Se tukisi esimerkiksi alueella toimivan lounaskahvilan toimintaa ja pysäyttäisi Palikkalaan lisää ihmisiä. Kahvila on löytänyt tässä hienosti asiakaskuntansa, Kärkäinen kertoo.

Kärkäinen uskoo, että Palikkalan tontit kiinnostavat paikkaa etsiviä yrityksiä.

– Meidän yritykselle Palikkala on erinomainen tukkuvaraston paikka. Tästä on 70 kilometriä Hämeenlinnaan ja Turkuun, reilu 100 kilometriä Helsinkiin ja Tampereelle. Kun vielä valtatien ja Forssantien risteys saadaan kaavoitetuksi, vetovoimaa on, hän luottaa.

Ypäjän yritysasiamies Jarmo Kujanpää on samaa mieltä.

– Tonttien hinnathan ovat seudullamme erittäin edullisia verrattuna suurkaupunkien läheisyyteen. Tämä on selkeä etu suurta tilaa tarvitseville teollisuuden ja logistiikka-alan yrityksille.

Kujanpää muistuttaa, että kunnassa pitää olla tarjolla kaavavalmiita alueita ja tontteja, jonne on mahdollista rakentamisen nopeallakin aikataululla.

Kaavalla suunnitellaan Palikkalan maankäyttöä paitsi tonttimaan myös liikennejärjestelyjen osalta.

Kujanpään mukaan Artlevy saa kaavoituksella tonttinsa kuntoon Palikkalantieltä. Kulku tontille on ollut ongelmallinen.

– Uuden kaavan myötä tontille ajoa voidaan oikaista, ja suurten elementtien lastaus ja rekkaliikenne helpottuvat huomattavasti.

Alueelle tulee yksi täysin uusi katuyhteys valtatien eteläpuolelle.

Asumisen ympäristö Palikkalassa muuttuu olennaisesti, kun aiemmat rakentamattomat peltoalueet varataan rakentamiselle. Ehdotuksessa kaavoitetaan maata vain ympäristöhäiriötä aiheuttamattomalle teollisuudelle ja työpaikkarakentamiselle.

Vaikutuksia pyritään lievittämään osoittamalla istutusalueita teollisuus- ja yritysalueiden sekä asutuksen välille.

Asemakaavalla ei osoiteta alueelle julkisia palveluja, mutta se mahdollistaa yksityisten palveluyritysten sijoittumisen Palikkalaan.

Nykyisin alueella on noin 20 työpaikkaa, mutta kaavaehdotuksessa mitoitetaan tilaa arviolta 150 työpaikalle.

Kaava on nähtävillä 29. lokakuuta asti. Ypäjä pyytää kaavaehdotuksesta tarvittavat lausunnot.

Kun Palikkalan asemakaava on valmis, valtatien varren kaavoitusta jatketaan Turun suuntaan. Forssantien ja valtatie 10:n risteyksen asemakaavoitusta on suunniteltu käynnistettäväksi ensi vuonna.

Samasta risteyksestä on varauduttu vetämään uusi ja suorempi linja Someron suuntaan. Uusi linjaus on hyväksytty alueen osayleiskaavassa.

Kaavoituksella haetaan myös yritystoimintojen kehittymistä valtatien ja Loimaalle vievän seututien uudelle risteysalueelle. FL

Palikkalan asemakaava

Alue sijoittuu molemmin puolin valtatie 10:tä ja se kattaa noin 20 hehtaaria.

Alueen länsiosassa sijaitsee Palikkalan työväentalo, joka on kaavaehdotuksessa merkitty suojeltavaksi rakennukseksi. Sen kaavamerkintä mahdollistaa kulttuuritoiminnan rakennuksessa ja kunnioittaa talon historiaa.

Kaava-alueella toimii huoltoasema Palikkalan SEO ja lounaskahvila, Kärkkäisen puutarhan tukkuvarasto, tilaelementtejä ja rakennustarvikkeita myyvä Artlevy oy, forssalaisen SigaMagee Nettikaupan esittelyhuoneisto ja Taidegalleria Paula Oksman.

Kaava-alueen lähistöllä toimii lisäksi Pyrollpack oy, autokorjaamo ja ratsastustalli Poninhäntä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat