Lounais-Häme

Paljon muutakin kuin Sibelius, sauna ja sisu

Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja paljon sinivalkoista. Näistä aineksista on kokattu Suomen satavuotisjuhlavuosi.

Viime itsenäisyyspäivästä alkanutta juhlavuoden hehkutusta ei ole voinut olla huomaamatta. Jo alkuvuodesta alkoi tuntua siltä, että juhliminen kärsii inflaation, niin paljon erilaisia tapahtumia, tempauksia, tuotteita ja muuta menoa itsenäisyyden nimissä ylistettiin.

Juhlaähkyyn ei auta vuoden alkuneljänneksellä sortua, vaikka lähellä se on ollut. Kun tutustuu Suomi 100 -sivuston tarjontaan netissä, lakkaa ihmettelemästä, mistä ähkyn tunne johtuu. Tarjolla on tuhansittain Suomi 100 -statuksen saaneita asioita kuorokonserteista lastentapahtumiin, käsitöistä urheiluun ja tieteeseen. Ja lisää tulee, sillä juhlavuoden statusta voi hakea edelleen vuoden mittaan.

Parasta tarjonnassa on se, ettei satavuotisen itsenäisyyden juhlintaa ole valjastettu vain virallisten tahojen organisoimaksi ja juhlasaleissa pönöttäviksi seremonioiksi. Teemana on Yhdessä, mikä antaa ihan jokaiselle mahdollisuuden osallistua juhlaan.

Toki itsenäisyyden juhlimisen voi pelkistää vaikka vain siihen, että nostaa siniristilipun salkoon itsenäisyyspäivänä. Yhdessä juhlimisen, toimimisen ja vaikuttamisen kautta saa kuitenkin kokea kollektiivisen juhlatunteen, jos haluaa.

Pelkästään Lounais-Hämeessäkin Suomi 100 -tarjontaa on kymmenien tapahtumien verran. Forssan Tyykijazz meni jo, mutta ei hätää, musiikkitarjontaa riittää vuoden mittaan Forssa Unpluggedista Ypäjän musiikkiteatterin Seitsemään veljekseen, kansallisesta veteraanipäivästä itsenäisyyden juhlintaan.

Forssa Unplugged järjestetään toukokuussa jo kahdeksatta kertaa Yhtiönpuistossa. Kulttuuri-Axelin ja Wahren-keskuksen tapahtuma on yleisölle ilmainen. Tapahtuman yhteydessä järjestetään leikkimielinen piknik-kattauksen SM-kilpailu.

Vaikka tapahtuma on jo perinteeksi muodostunut, se on saanut Suomi 100 -statuksen.

-Forssan juhlavuosivastuuhenkilöltä Maarit Järveläiseltä tuli kannustusta, että Forssa Unplugged on juuri sopiva tapahtuma juhlavuoden ohjelmaan, kertoo Kulttuuri-Axelin puheenjohtaja Sami Mattila.

Kulttuuri-Axelin juhlavuoden ohjelmaa ovat myös jo mennyt Tyykijazz sekä syksylle suunniteltu Malin veljesten konsertti.

-Unplugged sopii juhlavuoteen hyvin, sillä se nimenomaan tehdään yhdessä ja kaikille. Paikallinen liike-elämä tukee tapahtumaa, lisäksi talkooapua tulee paikallisilta urheiluseuroilta ja yhdistyksiltä. Siten mahdollistetaan maksuttomuus yleisölle. Tapahtuma sopii myös lapsiperheille, Mattila kiittelee.

Juhlavuoteen sopivaksi on tuunattu myös piknik-kilpailu; kattausten toivotaan ilmentävän suomalaisia merkkihenkilöitä Kekkosesta Uuno Turhapuroon.

Suomi 100 -hakemuksen tekoon Kulttuuri-Axel sai apua Kulttuuriyhdistys Kuviolta.

-Suomi 100 -statuksen hakeminen oli suomalaiseen tapaan melko byrokraattista. Samoihin kysymyksiin piti vastailla moneen kertaan. Onneksi Kuvio auttoi, Mattila toteaa.

Kulttuuriyhdistys Kuviolla on juhlavuoden kunniaksi YouTubessa oma Suomi 100 –suomalaisia tarinoita sarja. Kuviolla on juhlavuodenkunniaksi käynnissä 10–18-vuotiaille tarkoitettu SuomiDoc-lyhytelokuvakilpailu. Siinä teemana ovat tarinat Suomen eri vuosikymmeniltä Kuvio ry:n toiminta-alueelta.

Kaikenikäisille tekemistä tarjoavat käsityökampanjat. Esimerkiksi villasukkia neulotaan tänä vuonna 100 vuotta täyttäville, veteraaneille ja syntyville vauvoille. Myös muita hyviä tekoja on tarjolla, esimerkikkinä Forssan ammatti-instituutin ja Faktian 100 hyvää tekoa -kampanja.

Mikäpä estää keksimästä tempauksia vuoden mittaan. Juhlavuoden tarjonnan voi käydä tarkistamassa osoitteesta suomifinland100.fi.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic