Lounais-Häme

Kirkkohallitus on hylkäämässä Humppilan ja Forssan seurakuntien yhdistymisen

Pitkä seurakuntaliitosprosessi ei ole johtamassa tuloksiin edes Forssan ja Humppilan seurakuntien välillä. Kirkkohallitus on laittamassa prosessille pisteen ensi keskiviikkona.
Humppilan seurakunnassa oli viime vuonna jäseniä 1860, kun kymmenen vuotta aiemmin seurakuntalaisia oli 2260. Kuva: Tapio Tuomela
Humppilan seurakunnassa oli viime vuonna jäseniä 1860, kun kymmenen vuotta aiemmin seurakuntalaisia oli 2260. Kuva: Tapio Tuomela

Kirkkohallitus on keskiviikkona 22. toukokuuta hylkäämässä seurakuntajaon muuttamisen Humppilan ja Forssan seurakunnissa. Kirkkohallituksen täysistunnon päätösehdotus seurakuntarakenteen muutoksen hylkäämisestä perustuu arvioihin, ettei muuttamiselle ole osoitettu toiminnallisia, hallinnollisia tai taloudellisia perusteita eikä liitos toteutuisi seurakuntien oman tahdon pohjalta.

Humppilan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seija Kylä-Markula arvioi oloaan äärimmäisen helpottuneeksi, mutta toisaalta väsyneeksi, koska liitoshanke on kestänyt todella pitkään.

– Oikeus ja kohtuus on tapahtumassa.

– Olemme taistelleet voimakkaasti itsenäisyyden puolesta, koska selkeää enemmistö humppilalaisista sitä haluaa. Itse en tiedä hallinnon ulkopuolelta ketään, joka liitosta kannattaisi.

 

Luitko tämän: Seurakuntaliitos jäi Forssan seudulla kahden kortin varaan – Jokioisilta ja Ypäjältä täystyrmäys

 

Forssan kirkkoherra Esa Löytömäki ei yllättynyt hylkäävästä päätösesityksestä.

– Alkuperäinen ajatus tämän rovastikunnan seurakuntien yhdistymisestä Someroa lukuun ottamatta mureni matkan varrella. Se, että Humppila ja Forssa jäivät jäljelle, ei ollut alkuperäinen ajatus. Sikäli päätös on myös helpottava ja kaiken kaikkiaan selkeyttävä… Tämä on perusteltu päätös.

– Pitkä prosessi on ollut myös kuluttava, kun siinä on monta vaihetta, hän toteaa.

 

Tammelan rovastikunnan seurakunnat ovat tutkineet yhteistyön mahdollisuuksia vuosia. Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli käynnisti seurakuntien rakennemuutoksen selvittämisen syksyllä 2015. Selvitysmies ryhtyi tutkimaan Forssan, Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän seurakuntien yhdistämistä tai seurakuntayhtymää vuoden 2017 lopulla, mutta Tammelan seurakunta irtautui hankkeesta alkuvaiheessa.

Selvitysmies esitti Humppilan, Jokioisten ja Ypäjän seurakuntien liittämistä Forssan seurakuntaan 1.1.2020. Jokioisten ja Ypäjän seurakuntien kirkkovaltuustot hylkäsivät viime lokakuussa Forssan seurakunnan kannattaman liitosesityksen. Humppilan silloinen kirkkovaltuusto hyväksyi liitosesityksen täpärästi äänin 6–5.

 

Forssan ja Humppilan seurakuntien liitos eteni kirkkohallituksen käsittelyyn. Humppilan seurakunta ilmoitti uuden kirkkovaltuuston helmikuisella äänestysratkaisulla 8–3, ettei seurakunta halua jatkaa liitosta Forssan seurakunnan kanssa vaan jatkaa itsenäisenä.

Forssan seurakunta totesi lausunnossaan, ettei liitos Forssan ja Humppilan seurakuntien kesken ollut sitä, mitä haettiin. Forssan seurakunta olisi ollut valmis liitokseen, jos Humppila sitä haluaisi.

Tuomiokapituli tosin puolsi edelleen Humppilan seurakunnan liittämistä Forssan seurakuntaan, koska ratkaisu turvaisi sen mukaan Humppilan seurakunnan toimintaedellytykset tulevaisuudessa.

Humppilan seurakunnan taloudellinen tilanne ei tällä hetkellä pakota liitokseen. Seurakunnalla on arvioiden mukaan mahdollisuus saada taloutensa tasapainoon alentamalla toimintakuluja. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic