Lounais-Häme

Paljonko kului vettä eilen, entäs viime kuussa? Forssan keskustan omakotiasukas pääsee seuraamaan vedenkulutustaan

Forssan vesihuoltoliikelaitos aukoo uusia uria kotisivujensa asiakasportaalilla, jolla omakotitaloasukkaat voivat seurata vedenkulutustaan.
Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen esittelee asiakasportaalin näkymää. Kuva: Petri Ojanen
Vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen esittelee asiakasportaalin näkymää. Kuva: Petri Ojanen

Forssan vesihuoltoliikelaitos tarjoaa maamme vesilaitoksista tiettävästi ensimmäisenä omakotitaloasiakkailleen maksutonta asiakasportaalia, jolla kotitaloudet voivat seurata tarkkaan vedenkulutustaan ja saada vesivuodoista hälytyksen.

– Jossakin Forssa on siis valtakunnan kärkeä, sanoo vesihuoltojohtaja Kimmo Paakkonen.

Aiemmin vedenseuranta on parhaassakin tapauksessa ollut kotitalouksissa ruutupaperimuistiinpanojen varassa. Kulutusmuutokset ovat voineet paljastua vasta kuukausien kuluttua tasauslaskun saapuessa.

Nyt Forssaan keskustan omakotitaloasukkaat pääsevät seuraamaan vedenkulutustaan päivä-, viikko-, kuukausi- ja vuositasolla.

Portaaliin voi lisäksi antaa sähköpostiosoitteita, joihin järjestelmä lähettää vuotohälytyksen, mikäli talon vesimittari on pyörinyt pysähtymättä koko vuorokauden. Eri sähköpostisoitteita voi syöttää viisi, joten tieto ei hevin jää unohduksiin.

Ilman hälytystä varsinkin vesikalusteiden vesivuoto saattaa kotitalouksissa jäädä huomaamatta pitkäksikin aikaa.

Asiakasportaalin löytää Forssan vesihuoltoliikelaitoksen uudistetulta nettisivulta (www.forssanvesihuoltoliikelaitos.fi). Portaali vaatii kirjautumisen ja mobiilivarmenteen käyttöönoton.

Vaaditut kirjautumistiedot eli kulutuspaikan ja mittarin numerot löytyvät vesilaskusta. Tarvittava mobiilivarmenne, Google Authenticator -sovellus, on ladattavissa esimerkiksi älypuhelimelle ilmaiseksi sovelluskaupoista. Tarkat ohjeet löytyvät vesihuoltoliikelaitoksen nettisivulta.

Kiinteistön omistuksen vaihtuessa portaalin kulutuslukemat nollautuvat.

Portaalin perustana ovat asiakkaiden etäluettavat vesimittarit, jotka Forssan vesihuoltoliikelaitos asennutti ensimmäisten vesilaitosten joukossa vuosina 2013–2014. Tätä ennen vesimittarit käytiin lukemassa kiinteistöillä kerran vuodessa.

Nykyisin vesilaskutus perustuu asiakkaiden ajantasaiseen eikä niinkään arvioituun vedenkulutukseen.

Etäluettavia vesimittareita on Forssassa noin 3 700, joista omakotitaloliittyjien osuus on noin 3 000 eli neljä viidestä.

Mittauslukemien seuranta ei ole käytettävissä taloyhtiöiden yksittäisillä osakkailla.

Omakotiasiakkaista asiakasportaalia voivat käyttää antennikantaman piirissä olevat Forssan keskustan asukkaat Paavolasta Kuustoon ja Viksbergistä Vieremään.

Vesihuoltojohtaja Paakkonen summaa, että etäluettavine vesimittareineen ja radioverkkoineen järjestelmä on ollut yli 700 000 euron investointi. Asiakasportaalin toteutus maksoi vajaat 20 000 euroa. Lisäksi tulevat ylläpitokustannukset.

– Tästä ei tule maksullista, ainakaan tässä vaiheessa, lupaa Pääkkönen portaalista, jonka palveluntarjoaja on Elkome Software oy.

Vedenkulutus vaihtelee Forssan vesihuoltoliikelaitoksen tilastojen mukaan omakotiasukkailla suuresti: 60 litrasta vuorokaudessa 270 litraan saakka.

Vedenkulutuksen aktiivinen seuranta voi johtaa kulutuksen pienenemiseen. Vesihuoltoliikelaitoksen kannalta riskinä onkin tulopohjan lievä kapeneminen.

Paakkonen korostaa, että enemmän järkeä on vesivahinkojen estämisessä ja vuotovesien saattamisessa kuriin kuin olla toimettomana.

– Tämä tukee järkivihreää kaupunkistrategiaa, hän toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic