Lounais-Häme

Paljonko se joulu oikein maksaa? Suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä lahjoihin ja muihin joulukuluihin reippaasti enemmän kuin viime vuonna

Aineettomat lahjat, kuten yhteinen tekeminen kasvattavat suosiotaan.
Jouluna rahaa kuluu eniten lahjoihin ja ruokaan. KUVA: Katariina Filppula

Joulunvietto käy useimpien suomalaisten kukkarolle. Ani harva kuitenkin suunnittelee rahoittavansa joulua luottokortilla tai kulutusluotolla. Veronpalautukset ovat merkittävä tekijä joulun rahoittamisessa.

Suomalaiset arvioivat käyttävänsä tänä vuonna jouluun huomattavasti enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan 18–65-vuotiaat suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin keskimäärin 580 euroa. Viime vuonna vastaava summa oli noin sata euroa vähemmän.

Joululahjat haukkaavat summasta noin 340 ja muut joulukulut 240 euroa.

– Vuosi sitten ihmettelin, miksi vahva talouskasvu ja ennätysvahva kuluttajaluottamus ei näkynyt suunnitelluissa joulubudjeteissa. No nyt näkyy! Viimeksi arviot joulubudjetista ovat olleet näin korkealla vuonna 2012, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi tiedotteessa.

 

Lue myös: Suomalainen antaa keskimäärin viisi lahjaa – vain joka 50:s jättää joululahjat kokonaan ostamatta

 

Veronpalautuksia odotellessa

Veronpalautukset ovat merkittävä tekijä joulukaupalle. Lähes joka kolmas veronpalautusta saava suunnitteli käyttävänsä ainakin osan palautuksista joulumenoihin. Tänä vuonna veronpalautuksia maksetaan 2,9 miljardia euroa.

– On mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu joulukaupalle ensi vuonna, kun verotuksen uudistuksen takia suuri osa veronpalautuksista maksetaan joulusesongin sijaan jo elokuussa, Kärkkäinen pohtii.

Joululahjoja antaa lähes jokainen. Vain kolme prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti, ettei aio antaa lahjoja ollenkaan.

Tavaroiden lisäksi myös aineettomat lahjat ovat suosiossa. Joka viides suunnittelee kyselyn mukaan antavansa lahjaksi yhteistä aikaa tai tekemistä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic