Lounais-Häme

Palkka-asiat ovat kiinnostaneet kesätyöntekijöitä

Helsinki
15.08.2018, 12:03

Kotimaa

Palkkaan liittyvät asiat ovat kiinnostaneet kesätyöntekijöitä, kerrotaan SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisestä Kesäduunari-infosta. Kysymysten aiheet ovat olleet samantyyppisiä kuin aikaisempina kesinä.
Kesäduunari-infosta on voinut kysyä työelämään liittyviä kysymyksiä ilmaisessa puhelinpalvelussa tai verkkosivujen kautta.
– Palkkaa koskevat kysymykset ovat olleet erittäin suosittuja, kertoo kesäduunarineuvojana tänä kesänä toiminut Juuli Jokinen STT:lle.
– Paljon on tarkisteltu juuri sitä, että mikä kuuluisi olla palkkataso vaikka työehtosopimuksen mukaan. Myös palkanmaksuun liittyvistä epäselvyyksistä on tullut kysymyksiä.
Toukokuun alussa avautuneeseen palveluun on tullut tähän mennessä noin 260 yhteydenottoa. Jokisen mukaan se on hieman vähemmän kuin viime vuonna, mutta ero ei ole suuri.
– Keskikesä on ollut vilkkainta aikaa, ja tietenkin nyt yhteydenottojen määrä vähän hiipuu, kun koulut ovat alkaneet. Tässä on vielä muutama viikko jäljellä, suunnilleen samoihin varmaan päästään.

Aina ei kyse ongelmatapauksista

Yhteydenottoja on tullut pääasiassa paljon nuoria työllistäviltä aloilta, etenkin palvelualoilta.
Se ero viime kesään on ollut, että Kesäduunari-infoon on tullut vähemmän kyselyjä työvuorojen perumisiin liittyen. Jokinen arvelee syyksi lämmintä ja poutaista kesää.
– Varmaan säät ovat vaikuttaneet, ei ole sadesäähän jouduttu hirveästi vetoamaan.
Jokinen muistuttaa, että useassa yhteydenotossa ei ole kyse mistään ongelmatapauksesta. Moni kesätyöläinen haluaa tarkistaa, kuuluisiko hänen saada jotakin tiettyä lisää tai miten vaikkapa lomakorvaukset toimivat.
Infoa käyttävät edustavat hyvin pientä osaa kaikista kesätyöntekijöistä, mutta pienen otoksen perusteella nuoret ovat varsin hyvin selvillä työelämän pelisäännöistä.
– Vähän ehkä ollaan selvitelty jo aikaisemmin, katsottu vähän netistä tai puhuttu kavereiden kanssa, että voiko tämä mennä näin. Netissähän on hirveästi tietoa varsinkin tällaisiin perusasioihin liittyen, Jokinen toteaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic