Lounais-Häme

Palkkahallinto etsii leveitä hartioita

Forssan seudun kaikki viisi kuntaa ilmoittivat seutuneuvoston kokouksessa olevansa valmiita istumaan alas ja jatkamaan keskustelua yhteisen palkka- ja henkilöstöhallinnon tiimoilta Someron kaupungin, Kosken ja Marttilan kunnan kanssa. Seutuneuvostossa nousi esiin yhteistyökumppanina myös Loimaan kaupunki, jota voidaan myös kysyä mukaan keskusteluun.

Iso ryhmä aikoo kokoontua keskustelemaan asiasta joulukuussa. Pelkkä keskustelu ei vielä sido käsiä.

-Sitten katsotaan, ketkä haluavat jatkaa matkaa, toteaa Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson.

Larsson on alustanut palkka- ja henkilöstöhallinnon ylimaakunnallista pohdintaa yhdessä Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkasen kanssa.

 

Palkkahallinnon järjestelyjä on Forssan seudun seutuneuvostossa sivuttu viimeksi elokuussa. Taustalla ovat ratkaisua odottavat palkkahallinnon osaajien tulevat eläköitymiset, laajemman organisaation edut erikoistumisessa ja lomien tuurauksessa sekä kalliit palkka- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmät.

Palkkahallinto on volyymipalvelua; mitä isompia määriä saadaan yhden organisaation palkanlaskennan piiriin, sitä pienempi on kustannus yhtä palkkatapahtumaa kohti.

-Kun tämä on volyymiperusteista, viisautta on se, ettei tehtäisi kuntakohtaisia ratkaisuja, vaan haettaisiin palkkahallintoon leveämmät hartiat, kuin mitä yksittäinen kunta tai kaupunki voi tarjota, Larsson perustelee.

 

Tammela ja Somero ovat käyneet asiasta aktiivisia neuvotteluja. Somerolla on kyse etenkin palkkahallinnon uupuvista henkilöstöresursseista ja Tammelassa haasteena ovat tietojärjestelmät.

Molemmilla kunnilla on ollut valmistelussa kilpailutus henkilöstöhallinnon tietojärjestelmän osalta. Palkkahallinnossa molemmilla on tietojärjestelmänä Pegasos, joka ei enää lukeudu kehitettäviin vaan ylläpidettäviin järjestelmiin.

Ylimaakunnallinen yhteistyö kiinnostaa nyt kuntia, koska leveämmillä harteilla myös kustannuksilla olisi enemmän jakajia.

 

Forssan kaupungille palkkahallinnon uudet järjestelyt eivät ole eturintamassa, mutta kaupunki haluaa kuunnella, mikä esitys on.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi ei henkilökohtaisesti usko, että muutaman kunnan yhteinen palkkahallinto olisi tulevaisuuden tapa toimia.

– Pitää tavoitella vielä isompaa konklaavia… Varsinkin jos maakunnat tästä syntyvät, pitää etsiä maakunnan tasoisia ratkaisuja, joissa volyymi on eri luokkaa.

Mahdollinen säästö syntyy Kesäniemen mukaan volyymista, kun palkkahallinto ja reskontra automatisoituvat.

 

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä tähdentää, ettei kuntien keskustelussa kyse ole organisaatioiden muodostamisesta ainakaan tässä vaiheessa eikä varsinkaan palkkahallinnon uuden yhtiön perustamisesta.

Yhteispalaveri on hänestä paikallaan, sillä se ei ota jos ei välttämättä annakaan.

-Ensi vaiheessa keskusteluissa pitää olla mukana palkkahallinnon esimiestaso, jotta puhutaan oikeista asioista.

Jokioisilla, Humppilassa ja Ypäjällä palkkahallinto on hoidettu viime vuodet yhteistoiminnassa.

Koska Ypäjä ostaa palkkahallinnon palvelut Jokioisten kunnalta, Ypäjään ei vaikuta kovinkaan paljon se, millainen ratkaisu seudullisesti mahdollisesti tulisi.

-Jos ratkaisusta saadaan kuntaa hyödyttävää säästöä, olemme varmaan siinä mukana Jokioisten linkin kautta tai sitten suoraan riippuen siitä, mitä esitetään, arvioi Ypäjän kunnanjohtaja Sam Vuorinen.

 

Forssan seudun parantunut yhteishenki ei ole vielä tuottanut isoja uusia ja konkreettisia avauksia. Forssan kaupunginjohtaja Kesäniemi uskoo seutuyhteistyön voimaan.

-Pienin askelin menemme asia kerrallaan. Seutuyhteistyön täytyy tarkoittaa myös sitä, että kaikki saavat siinä jotain, eli kaikki hyötyvät. Silloin motivaatio on kohdillaan. Näen ehdottomasti, että koko seutukunta menestyy porukkana paljon paremmin kuin yksittäisenä kuntana.

Konkreettisten askeleiden ottoa hidastaa Vuorisen mukaan se, että moni asia sotesta maakuntahallintoon on auki. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti