Lounais-Häme

Palo leviää nyt helposti – Roskien polttoa kannattaa harkita kahdesti

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomestari Antti Kinnunen Forssan paloasemalta kertoo, että viime päivinä roskien ja risujen poltoista sekä kulotuksista lähteneet palot ovat työllistäneet sammuttajia kiihtyvällä tahdilla.

Maa on tällä hetkellä kuivaa ja herkkää syttymään pitkän sateettoman jakson jälkeen.

Sunnuntaina vanha navetta ja asuntovaunu paloivat Tammelassa roskien polton seurauksena.

Helatorstaina taas Ypäjän Vellinkimäentiellä käsistä lähtenyt kulotus uhkasi jo rakennuksia. Palo saatiin hallintaan, mutta palaa ehti 16 hehtaaria maastoa. Sammutustöissä tarvittiin jopa Rajavartiolaitoksen helikopterin apua.

-Ypäjän palo oli juuri varoittava esimerkki siitä, kuinka kulotus saattaa karata, Kinnunen sanoo.

Kinnunen kertoo, että lähes poikkeuksetta maastopalojen alkusyynä on jokin ihmisen tekemä virhe.

Pelkästään helatorstain aikana pelastuslaitokset sammuttivat Suomessa 15 maastopaloa. Perjantaina ruohikkopalovaara oli voimassa Suomen keski- ja itäosissa, koko Pohjanmaalla sekä Etelä-Lapissa.

-Kanta-Hämeessä maasto- ja ruohopalovaaraindeksit ovat nousussa, eikä tilanne näytä helpottuvan säätiedotusten perusteella ainakaan ennen alkuviikkoa, Kinnunen sanoo.

 

Hämeen poliisilaitos lähetti perjantaina tiedotteen, jossa se kehotti tarkkaavaisuuteen risuja ja lehtiä poltettaessa. Hämeen poliisi saa viikoittain ilmoituksia varomattomasta risujen ja lehtien poltosta näin keväisin.

Poliisi muistuttaa, ettei nuotiota tai muuta avotulta saa sytyttää, jos olosuhteet ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Kinnunen toteaa, että tällä hetkellä risujen ja puutarhajätteen poltto kannattaa jättää mieluummin kokonaan odottamaan turvallisempia aikoja.

-Paras olisi ollut polttaa roskat jo aiemmin, kun oli vielä kosteaa. Nyt tällaisina kuivina aikoina kannattaa käyttää malttia, Kinnunen sanoo.

Kinnunen myös muistuttaa, että polttaminen ei ole ainoa tapa päästä eroon risuista ja puutarhajätteestä, vaan yhtä lailla ne voi kompostoida.

 

Vaikka voimassa ei olisikaan ruoho- tai metsäpalovaaraa, sää kannattaa katsoa ennen avotulen sytyttämistä.

-Puuskittaiset tuulet ovat pahoja. Vaikka kuinka varautuisi, tuulella tuli karkaa herkästi, Kinnunen sanoo.

Lisäksi kannattaa varmistaa, ettei ympärillä ole esimerkiksi kuivaa ruohoa tai muuta herkästi syttyvää ainetta.

-Ihmiset kyllä jollain lailla ajattelevat turvallisuutta, mutta vaikka olisi vuosia toiminut samalla tavalla ja kaikki on mennyt hyvin, ei se tarkoita, ettei tälläkään kertaa voi tapahtua mitään. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic