Lounais-Häme

Paloautot välittävät jatkossa reaaliaikaista tilannekuvaa palopaikalta – Kanta-Hämeen pelastuslaitos saa järjestelmän, joka parantaa työnjohtoa onnettomuuspaikoilla

Kanta-Hämeen pelastuslaitos ottaa ensimmäisten joukossa käyttöön kamerajärjestelmän, joka välittää reaaliaikaista tilannekuvaa hälytystehtäviltä.
Palomestari Sami Hiltunen saa jatkossa entistä paremman käsityksen kesken olevista pelastustöistä myös pelastuslaitoksen johtokeskuksesta käsin. Reaaliaikaista videota välittävät kamerat asennetaan kymmeniin pelastuslaitoksen ajoneuvoihin. Kuva: Pekka Rautiainen

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen paloautoihin asennetaan talven ja ensi kevään aikana kamerajärjestelmät, jotka välittävät reaaliaikaista videokuvaa onnettomuuspaikoilta pelastuslaitoksen käyttöön.

Kamerat on jo asennettu muutamiin pelastuslaitoksen ja sopimuspalokuntien kulkuneuvoihin. Kaikkiaan kamerat tulevat yhteensä noin 30 ajoneuvoon.

– Kamerat tulevat kaikkiin niin sanottuihin ykköslähdön ajoneuvoihin. Reaaliaikaisen tilannekuvan saaminen helpottaa työnjohtoa ja antaa tärkeää tietoa johtokeskukseen ja palomestarin autoon heti, kun ensimmäinen yksikkö saapuu paikalle, palomestari Sami Hiltunen kertoo.

Hiltunen uskoo, että videokuva parantaa merkittävästi onnettomuuspaikalta saatua tilannekuvaa ja voi auttaa johtoa arvioimaan entistä paremmin, miten tulee toimia. Palomestari pysyy myös paremmin perillä kokonaistilanteesta, jos pelastuslaitoksella on useampia tehtäviä samaan aikaan.

– Tähän asti tehtävältä saatu tieto on perustunut puheviestein sekä paikkatiedon perusteella tehtyyn tilannekuvaan.

 

Pelastuslaitoksen paloautoihin asennetaan automaattisesti kuvaa välittävä kamera jokaiselle sivulle ja ensihoidon autoihin yksi eteenpäin kuvaava kamera.

– Onnettomuuspaikalle saapuessa yksiköt ryhmittyvät niin, että käytössä on kuvaa useammasta suunnasta, Sami Hiltunen kertoo.

Järjestelmään saa myös kauko-ohjattavan lentolaitteen eli dronen välittämää kuvaa ja palomestarin auton varustukseen kuuluvan lämpökameran kuvaa. Pelastuslaitoksen kahteen tikasautoon kamera sijoitetaan ylös nostokoriin, ja sitä voi ohjata johtoautoista ja johtokeskuksesta käsin.

Kameroita olisi mahdollista liittää myös pelastushenkilöstön varusteisiin, mutta näistä on luovuttu.

– Käytännössä haalarikameraa kantavan henkilön pitäisi pysyä paikallaan, jotta kuvasta olisi hyötyä.

 

Kanta-Hämeen pelastuslaitos on pari vuotta sitten aloitetun live-kamerahankkeen etujoukoissa. Sitä on kokeiltu nyt noin puolen vuoden ajan.

Kamerahankkeessa ovat mukana myös Pirkanmaan pelastuslaitos ja Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos.

Järjestelmän ja siihen liittyvät palvelimet on toimittanut suomalainen FSM Group. Paloautoihin ja ensihoidon yksiköiden ajoneuvoihin asennettavien kameroiden, palvelimien ja muun tekniikan budjetti on Hiltusen mukaan noin 50 000 euroa ensimmäisessä vaiheessa.

– Yhden ajoneuvon kameroiden hinta on 1000 – 1500 euroa. Tämä on todella kustannustehokas hankinta, sillä jatkossa kustannuksia tulee ainoastaan dataliittymistä.

 

Videokuva tallentuu pelastuslaitoksen palvelimille, ja sitä voidaan käyttää palon tutkinnassa.

Pelastuslaitos voi tarvittaessa luovuttaa videon myös poliisin käyttöön.

– Palvelimet ovat pelastuslaitoksen hallussa ja järjestelmä on suljettu, joten kenenkään yksityisyydensuoja ei vaarannu, Hiltunen vakuuttaa. FL

 

Muokattu 2.1. klo 18:30. Tarkennettu budjettia, jonka kustannukset ovat 50 000 euroa hankeen ensimmäisessä vaiheessa. Aiemmin luki, että kokonaiskustannukset ovat 50 000 euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic