Lounais-Häme

Palokunta etsii turvallisesti palavia – Savusukellusharjoitukset päättyivät talon polttamiseen: Katso video

Pelastuslaitokset etsivät jatkuvasti sopivia vanhoja rakennuksia poltettavaksi harjoituksissa. Forssan palomiehet pääsivät harjoittelemaan Hämeenlinnaan.
Kuumassa savusukellusharjoituksessa palomiehet käyvät pareittain talossa, joka on ihan aidosti tulessa ja savun täyttämä. Torstain harjoituksessa käytetyssä talossa sytytettiin 13 tulipaloa, joista 12 sammutettiin ja lopuksi talon annettiin palaa kokonaan. Kuva: Pekka Rautiainen
Kuumassa savusukellusharjoituksessa palomiehet käyvät pareittain talossa, joka on ihan aidosti tulessa ja savun täyttämä. Torstain harjoituksessa käytetyssä talossa sytytettiin 13 tulipaloa, joista 12 sammutettiin ja lopuksi talon annettiin palaa kokonaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Näyttää hieman oudolta, kun ensimmäisten liekkien iskiessä ulos omakotitalon avoimista ikkunoista palomiehet alkavatkin kerätä letkujaan takaisin rullalle ja ryhtyvät syömään eväitä.

Kattorakenteiden antautuessa tulelle ja romahtaessa viimeisetkin palomiehet kääntävät selkänsä täyteen voimaansa päässeelle tulipalolle, nousevat paloautoihinsa ja poistuvat paikalta.

 

Tällä viikolla näin tapahtui Hämeenlinnassa, mutta hyvällä syyllä.

Jokaisen palomiehen on harjoiteltava savusukellusta niin sanotuissa kuumissa olosuhteissa vuosittain. Kanta-Hämeen pelastuslaitos tekee yhteistyötä Panssariprikaatin kanssa ja palokunta voi käyttää Ilveskalliolla olevia puolustusvoimien savusukelluskontteja.

Aito rakennus vastaa kuitenkin paremmin sitä todellisuutta, jossa palomiehet vaativaa työtänsä tekevät.

Niinpä harjoituspaikaksi valikoitui lähellä Loimalahtea Kivisenojantien päässä sijainnut omakotitalo, jonka kaupunki luovutti pelastuslaitokselle harjoituspaikaksi jo viime vuoden lopulla.

Hylätty puutalo on hyvin tyypillinen harjoituskohde.

– Ihanteellisin kohde meille olisi juuri äskettäin käytöstä poistettu rintamamiestalo, mielellään hirsirunkoinen. Talossa on oltava ehjät ikkunat ja sen lattian on kestettävä, palomestari Mika Koukku kertoo.

Koukun ja harjoitusta johtaneen paloesimies Jukka Elon mukaan sopivat talot tulevat tietoon usein puskaradion kautta. Valitettavan moni tarjotuista taloista on kuitenkin liian huonokuntoinen.

Poltettavia taloja löytyy yleensä maaseudulta. Tällä kertaa sopiva talo saatiin kuitenkin kaupungista, sillä se sijaitsi riittävän kaukana naapureista.

 

Turhia riskejä ei oteta. Siksi Kivisenojantien purkuluvan jo saanut talokin valmisteltiin huolella polttamista varten.

Savusukellusharjoitusten kohdehuoneen seinät olivat saaneet suojakseen kipsi- ja lastulevyjä, jotta päivän aikana 12 kertaa sytytetty ja sammutettu palo ei leviäisi ennenaikaisesti eristeisiin ja muihin rakenteisiin.

Talosta oli myös poistettu peltikatto, jotta palokaasut pääsisivät ulos. Tiiviille vintille kertyvät palokaasut olisivat voineet syttyä hallitsemattomasti ja aiheuttaa vaaratilanteen.

Jos talossa olisi ollut muovimatto, se olisi poistettu myrkkykaasujen välttämiseksi.

Ennen talon purkamista polttamalla siihen oli tehty vielä katselmus ympäristöviranomaisten kanssa, sillä palo ei saa saastuttaa esimerkiksi vesistöjä.

Palomestari Mika Koukun mukaan palokunnan harjoituskohteeksi sopiva talo ei saa olla liian huonokuntoinen. Kuva: Pekka Rautiainen
Palomestari Mika Koukun mukaan palokunnan harjoituskohteeksi sopiva talo ei saa olla liian huonokuntoinen. Kuva: Pekka Rautiainen

Torstaina purkutalossa harjoittelivat Forssan ja Riihimäen paloasemien palomiehet.

Paloesimies Jukka Elon mukaan tavoitteena oli luoda jokaiselle työparille sankan savun täyttämä talo, johon he menisivät savusukellusvarusteissa tiedustelemaan, jäähdyttämään, raivaamaan, sammuttamaan ja lopulta tuulettamaan.

Huonokuntoinen rakennus kesti 12 savusukellusta aivan suunnitellulla tavalla.

– Joskus on käynyt niinkin huonosti, että iltapäivän harjoitukset on jouduttu perumaan, kun aamupäivän päätteeksi talo on palanut kokonaan, palomestari Mika Koukku kertoo.

Niinpä harjoitusten päätteeksi palokunnan tehtäväksi jäi sytyttää täysin palvellut talo vielä kerran tuleen ja varmistaa, että se tuhoutuisi kivijalkaan saakka. Niin myös kävi. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic