Lounais-Häme

Palokuntatoiminta vei mukanaan

Kutsu tuli tiistaina. Saku Rouvalin tytär oli hakenut postin ja soitti isälleen:

-Postissa tuli laskuja ja kirje, tytär ilmoitti.

-Keneltä, Rouvali kysäisi.

-Salelta, kuului vastaus.

Tarkentavan kysymyksen jälkeen Rouvali sai kuulla myös Salen sukunimen, Niinistö.

-Tasavallan presidentiltä. Te pääsette Linnan juhliin, tytär täsmensi.

Puhelimeen lähetetty kuvakin asian todisti, mutta ihan vielä Rouvali ei tuolloinkaan uskonut asiaa todeksi. Eikä asiaa muuttanut sekään, että hänen ystävänsä ja aisaparinsa Timo Tammisto soitti ja kyseli, oliko Rouvaleillekin tullut kutsu.

-Ensimmäisenä mieleen tuli, että kyseessä on joku jekku. Siinä koko tiistai-ilta katseltiin kutsua ja mietittiin, onko se aito. Keskiviikkona soitin presidentin kansliaan ja kyselin, mahtaako kutsu olla aito. Palokuntapiireissä kun tällaisia jäyniä voidaan välillä tehdä.

Kansliasta kerrottiin kutsun olevan aito ja toivotettiin tervetulleeksi Linnan juhliin.

-Kyllä tämä sykähdyttää. Kyseessä on niin hieno kunnianosoitus, että voiko näillä meidän ansioilla olla tottakaan. Toisaalta tämä osoittaa, että jotakin olemme tehneet oikein, Rouvali sanoo vaatimattomasti.

Forssalaislähtöinen, nykyisin Loimaan Metsämaalla asuva Rouvali on tehnyt pyyteetöntä vapaaehtoistyötä pian jo 25 vuoden ajan.

Rouvali liittyi Forssan vapaaehtoiseen palokuntaan vuonna 1992.

-Olin pienestä asti koulukiusattu, ykkösluokasta ammattikoulun viimeiselle luokalle saakka. Löydettyäni palokuntaharrastuksen VPK:sta tuli minulle paikka, jossa ei ollut kiusaajia.

Palokuntayhteisöltä Rouvali tunsi saavansa tukea ja toiminnasta löytyi uusia ystäviä.

-Sen jälkeen se olikin menoa. Palokuntatoiminta vie mukanaan – tänä vuonna minulla on neljä vapaata viikonloppua, joista yksi on jo ollut ja kolme vasta tulossa, joten tilanne voi muuttua, Rouvali sanoo.

Rouvali on tehnyt VPK:ssa vapaaehtoistyötä laidasta laitaan. Pelastustehtävien lisäksi turvallisuusvalistus ja etenkin palokuntanuorisotyön tunnetuksi tekeminen on ollut hänen sydäntään lähellä.

Rouvali toteaa, että VPK on hyödyllinen, mukava, opettavainen ja motivoiva harrastus niin nuorille kuin aikuisille.

-Vapaaehtoisessa palokunnassa oppii elämässä selviytymistä, yhteistyötaitoja, avunantoa, sosiaalisuutta, ongelmanratkaisukykyä. Toiminta oikeastaan valmistaa nuoria tulevaan elämään.

-Vaikka palokunnan toiminnassa pitää olla tietty marssijärjestys, kaikki palokuntalaiset ovat samanarvoisia ihmisiä. Toiminta on kaikille avointa ja harrastus sopii kaikille. Eikä harrastaminen jää rahasta kiinni, sillä vapaaehtoiseen palokuntaan liittyminen ei maksa mitään.

Muutama vuosi sitten Rouvali harmitteli yhdessä akaalaisen ystävänsä Timo Tammiston kanssa sitä, että Hämeen palokuntanuorilla ei ollut omaa autoa. Harjoituksiin ja leireille oli hankala saada paloautoa, joten kaksikko päätti toimia asian eteen.

Rouvali ja Tammisto ostivat omilla rahoillaan kevytsammutusauton ja kunnostivat sen. Myöhemmin he rakensivat vielä kevytpelastusauto Jannun palokuntanuorten toimintaa varten.

-Tiesimme, että autoille oli tarvetta, mutta emme aavistaneet kuinka paljon, Rouvali sanoo.

Harjoitusten ja leirien lisäksi Junnu ja Jannu ovat kiertäneet ahkerasti erilaisia yleisötapahtumia ja auttaneet tekemään palokuntatyötä tunnetuksi. Tavoitteena on ollut myös saada innostettua nuoria jäseniä mukaan vapaaehtoisen palokunnan toimintaan. Junnu ja Jannu toimivat erinomaisina kiinnostuksen herättäjinä.

-Isot paloautot saattavat olla lasten silmissä pelottaviakin, mutta tällaiset pienet eivät. Kierrämme tapahtumia ympäri Suomea, mutta olemme mukana aina paikallisen palokunnan takana, emme omaa toimintaamme esittelemässä.

Erityisesti Rouvali toivoisi, että palokuntanuoriin tiensä löytäisivät syrjäytyneet nuoret.

-Jos yksikin nuori saadaan mukaan toimintaan meidän työllämme, se on jo todella iso voitto, Rouvali sanoo.

-Palkitsevinta omassa työssä onkin pelastustehtävissä auttamisen jälkeen ollut se, kun näkee syrjäytyneen nuoren pääsevän hommaan sisään, saavan kavereita, oppivan sosiaalisuutta ja kehittyvän. Monesti koulumenestyskin paranee siinä sivussa.

Nuoria palokuntatyöhön innostavasta työstään Rouvali ja Tammisto myös palkittiin syksyllä vuoden turvallisuusalan vapaaehtoisina Finnish Security Awardseissa.

Rouvali miettii, että vapaaehtoinen palokunta ja palokuntalaisten työ jää usein Suomessa vähälle huomiolle ja arvostukselle.

-Isoissa kuntakeskuksissa on vakituinen pelastuslaitos, mutta heti kun mennään maaseudulle, hälytykset yleensä hoitaa vapaaehtoinen palokunta, Rouvali huomauttaa.

-Silti monikaan ei tule ajatelleeksi, että palokuntalaiset tekevät tosiaan vapaaehtoistyötä. He eivät saa hommasta palkkaa.

Rouvali ja Tammisto aikovatkin edustaa Linnassa kaikkia palokuntalaisia ja yhteistyökumppaneitaan.

-Emme me kaksistaan ole kaikkea saaneet aikaan, vaan kiitos kuuluu myös monelle muulle, Rouvali sanoo.

-Menemme Linnaan palokunnan paraatipuvuissa. Uudet puhtaat kauluspaidat ja kravatit on jo tilattu. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti