Lounais-Häme

Paluu Kaihon säveliin

Teatteri Tuntematon käynnisti toimintansa keväällä 2014 Kaihon sävelet -konsertin ja Väinö Linnan hengessä. Paikkansa vauhdilla ottanut näyttämötaiteen toimija palaa nyt lähtöruutuun niin jatkosodan musiikkimuisteloiden kuin Tuntemattoman sotilaan konekiväärikomppanian jalanjäljissä.

 

Oi kallis Suomenmaa -produktion Väinö Linnan klassikkoromaanin pohjalta käsikirjoittanut, dramatisoinut ja myös ohjaava Sari Ojala toteaa, että täysin yksi yhteen -kaavalla ei Teatteri Tuntematon kertaa liikkeelle lähtöään.

-Teemme nyt samat asiat vähän isommin. Musiikkia ja roolihahmoja on tullut lisää ja roolitus kokee samalla joitain vaihdoksia. Lisäksi osaan kohtauksista on luvassa muutoksia, hän tiivistää.

Esimerkiksi Pekka Viljanen vaihtaa Kaihon sävelten Suven Tassu, venäläinen sotavanki ja saksalaisupseeri -kolmoisroolinsa Oi kallis Suomenmaassa varus- eli rättivarastonhoitaja Mäkilän osaan.

Hän muistelee, että venäläisenä sotavankina ei vuorosanojen hiomisella tarvinnut rasittaa itseään.

-Eihän Mäkilän rooli tässä kovin pitkä ole, mutta on siinä jotain kivaa, kun yrittää tehdä itsestään murteen puolesta uskottavan.

 

Sari Ojala huomauttaa, että vanhan kertaaminen Kaihon sävelten ja Väinö Linnan hengessä ei tapahdu itsetarkoituksellisista syistä.

-Ajattelimme tämän meille parhaiten sopivaksi tavaksi Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden huomioimisessa ja juhlistamisessa.

Tyylilajiltaan musiikilliseksi teatteriesitykseksi luonnehdittavan kappaleen käsikirjoittaja-ohjaaja tuo esille kansallisten näkökohtien ohella monia edelleen omakohtaisesti koskettavat yhteydet.

-Minuun itseeni tämä vetoaa myös sikäli, että kaksi isoisääni oli mukana sodassa.

 

Jokioisilla toimivan Teatteri Tuntemattoman puheenjohtaja ja ohjesääntöihin tiukasti suhtautuvaa upseeri Lammiota jälleen esittävä Sami Myllyoja toteaa näytelmän pyrkivän välittämään sotaveteraanien osakseen ansaitsemaa ihailua ja kunnioitusta.

Hän toteaa estradilla viestitettävän ymmärrystä myös kotiseutunsa jättämään joutuneita evakkoja kohtaan.

-Rokan myötä näytelmässä tulee esille karjalaisuus, joka koskee tästäkin joukosta aika monia sukujuurien muodossa, Myllyoja huomauttaa.

Petri Känkäsen tulkitsema Rokka, kuten Pekka Viljasen Mäkiläkin, ilmentävät Väinö Linnan mestarillisesti esiin tuomaa maamme murrekirjoa. Asia, joka pitää teatterissa sisällään sekä haasteen että viehätyksen, välittää Sami Myllyojan mukaan myös sanomaa siitä, kuinka yhtenäisenä Suomi kävi koko laajalla rintamalla jatkosotaansa.

 

Sari Ojalan musiikkivalinnat ja somerolaislähtöisen musiikkiammattilaisen Niina Alitalon sovitukset ovat Teatteri Tuntemattomalle Kaihon sävelistä tuttuja muutamalla uudelle kappaleella täydennettynä. Alitalo myös soittaa Oi kallis Suomenmaa -esityksissä koskettimia. Parikseen hän saa forssalaislähtöisen sellotaituri Teemu Mastovaaran, musiikin ammattilaisia hänkin.

Produktion musiikkia hallitsevat sävelet, joita sota-aikana kuunneltiin niin armeijan joukoissa kuin kotirintamallakin. Kuvaan kuuluvat myös evakoiden vaiheet kaihoisien karjalaissävelten täydentäessä tunnelmaa.

Teatteri Tuntemattoman vanhalla Höyläämöllä sijaitseva esityspaikka mahdollistaa myös valaistuksen hyödyntämisen lisäulottuvuuden antajana.

Sami Myllyoja on suunnitellut muiden toimiensa ohella näytelmän lavastuksen ja huolehtinut sen rakentamisesta isänsä Pauli Myllyojan kanssa. FL

Teatteri Tuntemattoman Oi kallis Suomenmaa saa ensiesityksensä Jokioisten Myllytiellä sijaitsevalla vanhalla Höyläämöllä la 19.8. klo 13 ja 18. Näytökset jatkuvat sunnuntaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin 3.9. asti.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic