Lounais-Häme

Palveluja ei ole tarvetta keskittää Forssaan

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella vallitsee yhteinen näkemys siitä, että nykyisistä palveluista pidetään sote-uudistuksen jälkeenkin kiinni. Siitä, miten se käytännössä toteutetaan, löytyykin sitten erilaisia näkemyksiä.

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoi maanantain Forssan Lehdessä, että asioita on pohdittava aivan eri näkövinkkelistä kuin aiemmin. Sulkon mukaan maakuntavetoinen palvelujen tuottaminen vaarantaa palvelut Lounais-Hämeessä siinä määrin, että yli kuntarajojen on pohdittava, mistä ollaan valmiita luopumaan ja mitkä palvelut halutaan ehdottomasti säilyttää.

Hykyn yhtymäkokouksen ypäjäläisjäsen, Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Leppälahti (kesk.) näkee, ettei seutukunnalla ole varaa luopua mistään nykyisin tuottamastaan peruspalvelusta. Leppälahti myöntää, että joitakin kohteita joudutaan miettimään, mutta palvelujen keskittämistä Forssaan hän ei näe toimivaksi ratkaisuksi.

-Esimerkiksi terveysasemien keskittäminen Forssaan ei toisi säästöjä, eikä siihen ole perusteita. Tämän on myös hyvinvointikuntayhtymän johto todennut, Leppälahti sanoo.

Toisin kuin Sulkko, Leppälahti näkee konkreettiseksi peloksi Forssan sairaalan alasajon.

-Jos Forssan aluesairaalan kirurginen osasto suljetaan, sen myötä lähtee lääkäreitä ja kierre sairaalan alasajoon on syntynyt, Leppälahti sanoo ja huomauttaa samalla, että synnytykset Hämeenlinnan keskussairaalassa vaarantuvat, mikäli siellä ei valmistelujen mukaisesti tehtäisi päiväsaikaan leikkauksia.

-Kuten yhtymäjohtaja Juha Heino on sanonut, se olisi täysin kestämätön tilanne, sillä Tampere ei pysty millään tekemään niitä leikkauksia, jotka tähän asti on tehty Forssassa ja Hämeenlinnassa.

Leppälahden mukaan Hämeenlinnan suunta haluaa sote-palvelujen tuottamisen maakuntavetoiseksi sen jälkeen, kun Päijät-Hämeen uhka poistui.

Forssan seudulla halutaan jatkaa tehokkaaksi ja taloudelliseksi osoittautuneella seudullisella mallilla. Neuvottelut ovat käynnissä, mutta jos Forssan seutu ei saa tahtoaan läpi, yhteistyökumppaneita on Leppälahden mukaan katseltava muualta.

-Lievealueilla toimiminen ei ole koskaan helppoa, eikä Turku ole meille mikään ratkaisu. Yhteistyötä Loimaan ja Someron suuntaan haluttaisiin viritellä, ja ratkaisuja mietitään. Etenkin Somerolla on varmasti jatkossakin haluja ostaa palveluja Forssan sairaalasta.

Tammelaa yhtymäkokouksessa edustava Tammelan kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) pitää nykymallia Forssan seudun kannalta parhaana vaihtoehtona, siitäkin syystä, että hyvinvointikuntayhtymä voi ostaa palveluja sieltä mistä parhaaksi katsoo.

Ojansuu on varma, että sote-palveluja häviää Forssan seudulta, mikäli valtakunnalliset säästötavoitteet halutaan toteuttaa.

Hän ei ymmärrä Sami Sulkon näkemystä siitä, että Forssan aluesairaalan asema olisi turvattu. Ojansuu huomauttaa, että säästöjä haettaessa erikoissairaanhoito on se, joka ensimmäisenä siirtyy Hämeenlinnaan.

-Pelkään, että menetämme enemmänkin kuin sairaalan. Kun säästöjä haetaan ja päätösvalta on Hämeenlinnassa, on aika selvää, ettei lakkautuksia ensimmäisenä haeta Hämeenlinnasta, Ojansuu näkee.

Ojansuu tulkitsee Sulkon puheita niin, että tämä haluaisi lakkauttaa naapurikuntien terveysasemia. Ojansuu ei tätä kannata.

Palvelutason varmistamiseksi hän harkitsisi kolmea osakeyhtiöpohjaista tuotanto-organisaatiota, joista yksi toimisi Forssan seudulla. Hän ei tosin ole varma, ovatko ne lain mukaan mahdollisia toteutettavaksi.

-Joko niin, että kunnat omistavat kiinteistöt ja vuokraavat niitä osakeyhtiölle tai kiinteistöt pääomitettaisiin yhtiöön. Ensimmäinen vaihtoehto olisi helpompi, koska siinä kunnat voivat päättää esimerkiksi remonteista, Ojansuu pohtii.

Jokioisten edustaja Tarja Kirkkola-Helenius (vas.) sanoo tulkinneensa Sulkon lausuntoja niin, että palvelut keskitetään Forssaan ja muualta niitä lakkautetaan. Kirkkola-Helenius sanoo närkästyneensä moisista puheista.

-Näitä asioita pitää pohtia yhdessä, ei yksi ihminen voi päättää. Uskon kyllä, että asioista kyetään neuvottelemaan puhtaalta pöydältä, Kirkkola-Helenius sanoo.

Hän tiedostaa, että Jokioisten terveysasema on yksi tarkastelun alla olevista kohteista, muttei hyväksy sen lakkauttamista.

Kirkkola-Helenius ihmettelee, millä ihmiset kulkisivat Jokioisilta Forssaan terveysasemalle, koska bussivuoroja on lakkautettu, eikä kaikilla ole autoa käytössään.

Sote-henkilöstön pääluottamusmiehenä toimiva Kirkkola-Helenius kantaa huolta henkilöstön kohtalosta.

-Mitä tapahtuu hykyn henkilöstölle ja tukipalveluille, kuten siistijöille, keittäjille ja talonmiehille? Kanta-Hämeen sotessa palvelut liikelaitostetaan ja heitä laitettaisiin pois, kun palveluja ei enää tarvita. Siksi kannatan vastaavaa viiden vuoden karenssia kuin kuntatyöntekijöillä kuntaliitosten yhteydessä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti