Lounais-Häme Forssa

Palvelukammari taistelee: rahat hupenevat, palveluille tarvetta – Valtiovarainministeri Petteri Orpolle selvitys ahdingosta

Valtiovarainministeri Petteri Orpon vierailu täytti Ystävän Kammarin. Ministeri pyrkii vaikuttamaan STEA:n rahoituksen säilymiseen.
Kokoomuksen Hämeen vaalivankkurit lähtivät liikkeelle Forssasta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo tapasi Ystävän Kammarissa myös humppilalaisen Pentti Kaupin ja jokioislaisen Jorma Niemisen (oik.). Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Seudun Palvelukammari ry:n tuki Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) pudonnee tänä vuonna puoleen eli 42 000 euroon. STEA odottaa ehdotukselleen vielä sosiaali- ja terveysministeriön päätöstä.

Vuodelle 2020 tukea ei ole lupailtu lainkaan.

Toiminnanohjaaja Sari Junttila-Alho ja hallituksen puheenjohtaja Ritva Aho käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja selvittivät ahdinkoa Forssassa ja Ystävänkammarissa vierailleelle valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok.).

– Haimme itse asiassa tälle vuodelle suurempaa 125 000 euron summaa, koska tarvitsisimme lisää tilaa. Toimintaa olisi enemmän kuin tänne nyt mahtuu. Tuen putoaminen ja tuetta jääminen on meille iso asia, he kertovat.

Forssan Seudun Palvelukammarin kokonaisbudjetti on 250 000 euroa.

 

Lue myös: Ystävän Kammarilla kunnon kasvuluvut, Forssan seutu voisi jatkaa mielenterveyden edistämisen edelläkävijänä

 

Ministeri Orpon mielestä palvelukammarin tarjoama toiminta on juuri sitä mitä yhteiskunta tarvitsee. Kammarissa toimivat järjestöt tukevat yhteisöllisyyttä ja ikäihmisten kotona asumista.

Orpo sanoi, että palvelut keskittyvät juuri siihen toimintaan, jonka kysyntä kasvaa tulevina vuosina.

– Järjestöt pystyvät tarjoamaan näitä palveluita varmasti julkisia toimijoita joustavammin ja inhimillisemmin. En ole asian vastuuministeri, mutta vien terveiset ja keskustelen ministeri Pirkko Mattilan kanssa asiasta, Orpo totesi.

Hän lupasi pyrkiä vaikuttamaan rahoituksen jatkumiseen mutta huomautti myös, että ymmärtää ministerin paineen avustusten jaossa.

– Hyviä hakemuksia on varmasti paljon, mutta Forssan terveiset menevät perille.

 

Luitko tämän: Valtiovarainministeri Petteri Orpo rähmällään Forssassa – Eskarilaiset antoivat satuhierontaa

 

STEA:n lisäksi Ystävän Kammarin toimintaa rahoittavat Forssan kaupunki, Forssan ja Tammelan seurakunnat sekä Mak Media oy.

Epävarma rahoituksen tilanne johtaa Ahon ja Junttila-Alhon mukaan siihen, että esimeriksi keittiössä työskentelevän emännän työsopimus tehdään nyt lyhyemmäksi aikaa.

Palvelukammari haluaisi pitää kiinni palveluista kuten ulkoilu- ja asiointiavusta, ystäväpalvelusta ja Aamukorvasta. Aamukorva on kotona asuville ikäihmisille tarjottu turvasoitto. Kammarilta soitetaan kotonaan asuville aamuisin maanantaista perjantaihin. Soittoja on noin 50 viikossa.

Myös kauppakassipalvelu on tarpeen ja sen toivotaan jatkuvan. Viikoittainen kaupassa käynti hoidetaan 85 asiakkaalle.

– Meillä on tulossa palaveri Forssan kaupungin kanssa, jossa ongelmaan etsitään ratkaisua, Aho kertoo.

Viime vuonna Kammarin kahvila oli auki 221 päivänä. Kammarissa pistäytyi 10 525 kävijää, ja tilaisuuksia Hämeentien tiloissa järjestettiin yhteensä 717.

Jäsenyhdistyksiä on 26. Vapaaehtoisia on mukana toiminnassa 60 ja jäsenyhdisityksen käyttöjä 404. FL

Juttua korjattu 8.1. klo 14.30: Vapaaehtoisten määrä  on 60 ja jäsenyhdistyksten käyttöjä tuli viime vuonna 404.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic