Lounais-Häme

Palvelumaksujen nosto tuottaa tuskaa Somerolla

Somero
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksukorotus hiertää Somerolla. Someron kaupunginhallitus päätti äänestystuloksella 5–4, että asia palautetaan perusturvalautakunnalle uuteen valmisteluun. Ehdotuksen palauttamisesta teki Riitta Lehtinen (sd.) Markku Mäki-Teeren (kok.) kannattamana.
Äänestyksessä keskustan neljä edustajaa äänestivät alkuperäisen ehdotuksen puolesta, muut hallituksen jäsenet Lehtisen ehdotuksen puolesta. Lehtisen ehdotukseen sisältyi myös toimiohje lautakunnalle. Sen mukaan perusturvalautakunta alentaa asiakasmaksuja (poislukien terveyskeskuslääkärin vastaanoton vuosimaksu) siten, että korotus on korkeintaan indeksikorotuksen verran vuoden 2015 tasoon. Sotaveteraanit, sotainvalidit ja miinanraivaajat tulee vapauttaa maksuista kokonaan. Muutos on saatettava voimaan mahdollisimman nopealla aikataululla.
Perusturvalautakunnan joulukuista palvelumaksupäätöstä on vaatinut valtuustoaloitteella kumottavaksi 19 valtuutettua 35:stä eli kaikki muut paitsi keskustan ryhmä. Aloite vaatii palvelumaksujen korotuksen laskemista vain indeksin mukaiseen 1,74 prosenttiin.
Kaupunginhallituksen päätöksenteko on kuitenkin aloitteen suhteen otto-oikeuden käytön jälkeen rajattu, koska perusturvalautakunta on asiassa toimivaltainen viranomainen ja sen tekemä päätös on lainvoimainen. Näin kaupunginhallitus tai -valtuusto ei voi tehdä aloitetta puidessaan päätöksiä asiakasmaksuista mutta voi antaa ns. poliittista ohjausta asian käsittelemiseksi uudestaan.
Lautakunnan ei välttämättä tarvitse noudattaa poliittista ohjausta, mutta tuolloin se maalaisi itsensä nurkkaan ja tarjoaisi näin omaa lähtölaskentaansa.
Kaupunginjohtajan päätösehdotus oli, että kaupunginhallitus merkitsee perusturvalautakunnan antaman selvityksen tiedoksi, esittää sitä myös valtuustolle tiedoksi ja ehdottaa valtuuston toteavan aloitteen loppuun käsitellyksi. Perusturvalautakunnassa päätöstä perusteleva vastine valtuustoaloitteeseen voitti äänin 7–4, kun vastassa oli maksujen alentaminen 27,5 prosentin ylärajasta 14 prosenttiin. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti