Lounais-Häme

Palvelusetelillä liikettä Urjalaan

Urjalan kunnanhallitus keskusteli palvelusetelin mahdollisesta käyttöönotosta joukkoliikenteessä ja palautti asian kunnanvirastolle jatkovalmisteluun.

Palveluseteli voitaisiin ottaa käyttöön elokuun alusta määräaikaisena kuntakokeiluna, joka kestäisi ensi vuoden loppuun asti. Määräaikaan voisi lisätä optiovuoden vuoden 2019 loppuun saakka, jollei valtakunnallista ratkaisua ole tähän mennessä syntynyt.

Palveluseteli turvaisi kaavailujen mukaan markkinaehtoisen liikenteen, joka on edullisempi kuin suorat ostot.

Markkinaehtoinen liikenne ylläpitää vain harvoja itsekannattavia vuoroja. Ostovuorot ovat puolestaan kunnalle työläs ja jatkuvuuden kannalta epätarkoituksenmukainen tapa järjestää joukkoliikennettä.

Palvelusetelin käyttöönotto tarkoittaisi käytännössä sitä, että kunta tekisi Matkahuollon kanssa sopimuksen uuden lipputuotteen käyttöönotosta, jonka liikennöitsijät hyväksyisivät. Palvelusetelin arvo olisi sama ja tarjolla tasapuolisesti kaikille liikennöitsijöille. Matkahuolto laskuttaisi kuntaa toteutuneen käytön perusteella yhdellä laskulla. Matkahuolto ja liikennöitsijät hoitaisivat rahaliikenteen keskenään, eikä kunnalle syntyisi palvelusetelin arvoa enempää kuluja. Asiakas saisi henkilökohtaisen matkakortin.

Palveluseteli mahdollistaisi vapaan kilpailun ja vuorojen ajamisen kaikille liikennöitsijöille samoilla ehdoilla. Kuntalaisille se olisi avoin liikennemuoto, joka ei rajoittaisi matkustusmuotoja eri kulkuneuvoilla, kunhan se vain on joukkoliikennettä.

Kunnan sivistystoimenjohtaja Juha Salo perustelee uutta mallia myös seutulipun huonolla tolalla.

– Olemme yrittäneet löytää jotain ratkaisua joukkoliikenteen käyttöön, että joukkoliikenne olisi vaihtoehto.

– Aikaisemmin oli kunta, ely ja asiakas, nyt olisi asiakas ja kunta, ja Matkahuolto hoitaisi tilitykset.

Palvelusetelin kustannukset kunnalle riippuvat kunnan osuudesta ja setelin käytöstä. Entiseen seutulippuun kunta on budjetoinut 10000 euroa.

Matkahuolto on ilmoittanut, että Urjalan kunta voi tehdä sen kanssa samanlaisen palvelusetelisopimuksen kuin aiemmin pioneerikunnat Sysmä, Asikkala ja Padasjoki. Sopimus syntyy, mikäli kunnanhallitus hyväksyy palvelusetelin käyttöönoton.

Sysmän kunta on selvittänyt palvelusetelin käytön lainmukaisuutta. Liikenne- ja viestintäministeriö ei ole nähnyt estettä, että palvelusetelimallia kokeiltaisiin kunnan rahoituksella. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic