Lounais-Häme

Palvelusetelistä tulee Urjalassa aito vaihtoehto

Urjalassa on päätetty ottaa palveluseteli käyttöön tehostetussa palveluasumisessa. Eilen perusturvalautakunta päätti palvelusetelin hinnoittelusta.

Perusturvajohtaja Elina Anttilan mukaan Akaassa, jonka kanssa Urjala muodostaa perusterveydenhuollon sekä vanhus- ja vammaistyön yhteistoiminta-alueen, seteli on vaihtoehto vain korkeampituloisille tai niille, joilla on muuta varallisuutta.

-Akaassa on haluttu toimia näin, kuten monessa muussakin kunnassa Suomessa. Toisenlaisiakin esimerkkejä on – lähin löytyy Sastamalasta, jossa hinnoittelulla on mahdollistettu setelin käyttö myös pienempituloisille.

Palvelusetelin hinnoittelu perustuu asiakkaan tuloihin ja palvelun hintaan. Palvelun hinnassa on kolme porrasta, mutta kattohinta on 126 euroa vuorokaudessa. Hinta sisältää hoivan lisäksi myös kaikkia ateriat.

Jos esimerkiksi keskituloinen urjalalainen eläkeläinen tienaa 1600 euroa kuukaudessa ja asuu yksikössä, jossa vuorokausihinta on 115–119 euroa, kattaa palveluseteli summasta hieman yli 90 euroa.

Palvelusetelin hinnoittelu perustuu Urjalassa siihen, että tuloista pitäisi jäädä palvelusetelin jälkeen käyttöön 10 prosenttia, mutta vähintään 150 euroa kuukaudessa.

-Elämiseen pitää jäädä maksujen jälkeen riittävästi rahaa, muutoin palveluseteli ei ole asiakkaille mikään oikea vaihtoehto, Anttila summaa.

Urjalan kunta laatii asukkaille sääntökirjan palvelusetelin käytöstä.

Asumispalvelujen piirissä on Urjalassa tällä hetkellä noin 80 ihmistä. Tehostettua palveluasumista on Urjalassa jatkossa tarjolla vain Attendon rakentamassa uudessa Airanne-hoivakodissa, joka valmistuu alkuvuodesta.

-Palvelusetelin avulla asiakas voi hakeutua asumaan myös Urjalan ulkopuolelle, jos palveluntuottaja vain hakeutuu Akaan kaupungille palveluntuottajaksi, Anttila sanoo.

Vaihtoehto on todennäköisesti houkutteleva esimerkiksi niille vanhuksille, joiden omaiset asuvat muualla kuin Urjalassa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti