Lounais-Häme Tammela

Palvelut paranevat Torronsuolla ja Liesjärvellä

Torronsuon Kiljamon ja Liesjärven kunnostustyöt kilpailutetaan kevään aikana. Valtion lisärahoituksella lyhennetään korjausvelkaa ja ennallistetaan suojelualueita.
Nanna Aho (vas.) ja Hilla Wallin saapuivat Lysti-koiran kanssa Torronsuolle vaeltamaan ja nauttimaan eväitä. Susanna ja Jarmo Lehtinen kävelivät Kiljamon taukopaikalle Someron puolelta pitkospuita pitkin. Kuva: Tapio Tuomela
Nanna Aho (vas.) ja Hilla Wallin saapuivat Lysti-koiran kanssa Torronsuolle vaeltamaan ja nauttimaan eväitä. Susanna ja Jarmo Lehtinen kävelivät Kiljamon taukopaikalle Someron puolelta pitkospuita pitkin. Kuva: Tapio Tuomela

Valtion suoma lisärahoitus suosituimmille luonto- ja retkikohteille näkyy tänä vuonna parannuksina Lounais-Hämeen kansallispuistoissa. Palvelurakenteiden uusiminen alkoi jo viime vuonna ja tänä vuonna tahti kiihtyy.

Lounais-Hämeen kahdessa kansallispuistossa on käytettävissä rakenteiden korjauksiin jo vuodelle 2019 myönnettyä eduskunnan jakovaraa. Lisäksi Kanta-ja Päijät-Hämeessä käynnistyi viime syksynä iso maaseuturahoitteinen investointihanke, jolla saadaan myös kehitettyä mm. esteettömiä palveluja.

Tällä maastokaudella Torronsuon Kiljamon taukoalueelle ja nuotiopaikalle rakennetaan taukokatos, joka mahdollistaa nykyistä helpommin viipymisen myös vierailijaryhmille.

Myös Kiljamon pysäköintialuetta laajennetaan.

– Kaikkien parannusten tavoitteena on parantaa Torronsuon saavutettavuutta. Kovin suurta pysäköintialuetta ei Kiljamolle voida rakentaa, koska se on suojelualuetta. Lisäksi alue on suolla, mikä myös rajoittaa rakentamista, kertoo puistonjohtaja Tuija Peltonen Metsähallituksesta.

Rakenteiden rappeutuminen on nostanut valtion korjausvelkaa kansallispuistoissa. Liesjärvellä ja Torronsuolla jatketaan muun muassa pitkospuiden uusimista tänä vuonna.

Esteetöntä pääsyä parannetaan kummassakin kansallispuistossa. Torronsuolla laajennetaan esteetöntä reitistöä ja tehdään parannuksia tulentekopaikalle. Liesjärvelle rakennetaan hankkeessa uusi varaustaukopaikka ja esteetön reitti

Peltosen mukaan Torronsuon investointi on tarkoitus kilpailuttaa omana urakkanaan kevättalven aikana. Myös Liesjärven kunnostustyöt kilpailutetaan kevään aikana.

– Tavoitteena on, että työt saadaan ainakin osittain tehdyksi jo alkavalla maastokaudella eli ensi kesänä, Peltonen kertoo.

Lisäksi Korteniementietä Liesjärven alueella aiotaan parantaa tämän vuoden aikana. Pysäköintipaikkoja parannetaan Liesjärven kansallispuistossa Pirttilahden alueella.

– Pyrimme parantamaan ja tehostamaan puu- ja jätehuoltoa kaikissa luontokohteissa. Umpisäiliöisiä vessoja tulee Torronsuon ja Liesjärven taukopaikoille sekä Lopelle Melkuttimille ja Komion alueelle. Lisäksi parannamme Hämeen Ilvesreitin kohteita. Pysäköintialueita sekä opasteita parannetaan ja uusitaan myös Melkuttimien sekä Komion alueilla, Peltonen kertoo.

Torronsuon nuotiopaikalla on entistä mukavampi nauttia eväitä, kun Kiljamon alueen perusparannus saadaan valmiiksi.

Pirkanmaan Lempäälästä Torronsuolle saapuneet ystävykset Hilla Wallin ja Nanna Aho panivat merkille, että reitin varrella oli uusittu vanhoja pitkospuita.

– Torronsuota pidetään selvästi kunnossa ja se on hieno asia. Osassa kansallispuistoja rakenteet ovat menneet niin huonoon kuntoon, että kokonaisia reittejä on jouduttu sulkemaan, Wallin ja Aho huomauttivat.

Päiväkodissa työskentelevä somerolainen Susanna Lehtinen käy usein Torronsuolla, joka on helppo kohde vierailla lapsiryhmän kanssa. Tällä kertaa Susanna saapui Tammelan Killjamolle jalkaisin miehensä Jarmon kanssa.

– Maastoon on avattu uusi pitkospuureitti, joten Somerolta tullessa maantieosuutta on käveltävänä aiempaa vähemmän. Se on hieno juttu, Susanna Lehtinen kiitteli.

Wallin, Aho ja Lehtiset Naiset olivat erityisen tyytyväisiä kuullessaan, että puiston palveluita aiotaan edelleen parantaa kuluvana vuonna. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.2.2020

Uusimmat