Lounais-Häme

Palvelut tulevat asiakkaan luokse Susikkaalla

 

-Siinä on herralle nakkisoosit. Leivät löytyvät siitä sivupöydältä, Susikkaan Kyläyhteisön puheenjohtaja Päivi Kangasniemi sanoo ja ojentaa Auno Suvannolle nakkikeittolautasen.

Susikkaan kylässä on juuri alkanut kyläpalvelupäivä. Päivä tarkoittaa sitä, että talkoolaiset tekevät kylätalolla keittolounaan ja kokoavat saliin lähituotteiden myyjiä sekä palveluita, joita tavallisesti joutuisi hakemaan vähän kauempaa.

Tänään kylätalolle odotetaan ainakin jalka- ja sairaanhoitopalveluita tarjoavaa Piialiisa Virtasta Jokioisilta ja paikallista parturikampaajaa Kirsi Alitaloa. Alitalolle on varattu kylätalolta oma sermillä erotettu tila, jossa hän tekee hiustenleikkuita. Myös Virtaselle on järjestetty piste jalkahoitojen tekemiseen.

Kyläyhteisön toiveissa olisi saada kyläpalvelupäiville vielä ainakin hieroja. Muutkin palvelut ovat tervetulleita.

-Kun ei täältä kylältä kaikki pääse lähtemään palveluiden perässä. Tarvitaan auto ja ajokyky, puheenjohtaja perustelee kyläpalvelupäivän tarvetta.

Tavoitteena onkin tuoda palvelut asiakkaan luokse jokaisen kuukauden toisena tiistaina. Samalla kyläläiset tapaavat toisiaan, lounastavat ja ostavat lähiruokaa. Myyntipisteillä on aamulla leivottuja munkkeja, pullia ja sämpylöitä. Pöydälle on kasattu myös isoja säkkejä oman kylän porkkanoita ja lanttuja.

-Täältä saa sellaista lähiruokaa, jota ei marketeissa myydä, Kangasniemi huomauttaa.

Susikkaan kylä aloitti kyläpalvelupäivien järjestämisen lokakuussa ja sai houkuteltua heti melkein 30 kävijää. Marraskuinen päivä on selvästi hiljaisempi, mutta joulukuussa odotetaan taas runsaasti kävijöitä. Joulukuun 13. päivä kyläpalvelupäivän yhteydessä järjestetään joulumyyjäiset, jonne kaivataan lisää myyjiä ja palveluita.

Vaikka kyläpalvelupäivien tarkoitus on saada kyläläiset viihtymään aiempaa paremmin, haluaa kyläyhteisö myös kuulla paikallisten toiveita ja ongelmia. Puheenjohtajan mukaan kylissä tarvitaan keskustelua ja ideoita, jotta palvelut olisivat toivotunlaisia.

-Olen kuullut, että ikäihmiset toivovat tiistaisin kuljetusta laboratorioon. Ehkä kyläpalvelupäivillä voitaisiin ratkaista, onko joku valmis järjestämään kuljetuspalvelua tai voisiko Peliittapirssi liikennöidä useammin, Kangasniemi sanoo.

Idea kyläpalvelupäivästä tuli Hämeen Kylät -yhdistykseltä, joka kannustaa myös muita kyliä kehittämään palveluitaan. Kyläpalvelupäiviä varten on perustettu hankekin. Omalta Kylältä Hämeessä -hanke kannustaa ottamaan lähiseudun palveluista enemmän irti.

Ainakin Susikkaalla kyläpalvelupäivälle näyttää olevan tarvetta.

-Yksi tie, kaksi asiaa, toteaa Auno Suvanto syötyään nakkikeittonsa.

Seuraavaksi hän istuutuu parturinpenkkiin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic