Lounais-Häme Somero

Pankit ovat saaneet sinnitellä hevoskuurilla – Someron Säästöpankin Juhani Huupponen varoittelee kansalaisia ylivelkaantumisesta

Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Juhani Huupponen jättää taakseen pitkän pankkirupeamansa. Itsenäisen Someron Säästöpankin historia alkaa vuodesta 1880. Kuva: Tapio Tuomela
Someron Säästöpankin toimitusjohtaja Juhani Huupponen jättää taakseen pitkän pankkirupeamansa. Itsenäisen Someron Säästöpankin historia alkaa vuodesta 1880. Kuva: Tapio Tuomela

Juhani Huupponen on 35 pankinjohtajavuotensa aikana kokenut niin rahapulan kuin kasinovuodetkin, niin pankkikriisit kuin korkoelvytyksenkin.

Pankkien kilpailijoita eivät enää ole sääntelyn piirissä olevat naapuripankit vaan moninaiset rahoituslaitokset, joilta ihmiset käyttävät. Pankkiin moni tulee enää vain asuntolainan perässä, tietää Someron Säästöpankin eläkkeelle jäävä toimitusjohtaja Juhani Huupponen.

Ihmiset ottavat isoja kulutusluottoja, kun rahoituslaitokset niitä ehtimiseen tarjoavat. Mobiilimaksaminen yleistyy, ja pankit saavat hoitaa infran.

– Pankinjohtajan näkökulmasta touhotus pikavipeistä on liioiteltua, huomauttaa Huupponen.

Pikavipit ovat jäävuoren huippu, kun velkaantuminen on mahdollista laajalla rintamalla suurilla summilla. Kun ihminen menee autokauppaan tai kodinkoneliikkeeseen, luottorahoitusta ja osamaksua on heti tarjolla. Luottokortteja saa vaikka kuinka.

Ihminen voi välipitämättömyyttään tai ymmärtämättömyyttään pilata luottotietonsa ja sotkea siten tulevaisuutensa.

Holhoavalla lainsäädännöllä on Huupposen mukaan vaikea käydä ylivelkaantumista vastaan.

– Pitääkö kauppiasta syyttää siitä, että myy ihmisille liikaa lihaa, tai Alkoa siitä, että myy viinaa alkoholiongelmaiselle, joka on ostohetkellä selvinpäin? Mikä on ihmisen oma vastuu elämästään?

Aikaisemmin ihmiset ovat pitäneet kunnia-asianaan hoitaa lainansa kunnialla. Toisaalta ylivelkaantuminen on marginaalista: valtaosa ihmisistä hoitaa raha-asiansa.

Juhani Huupponen epäilee, ovatko hänen johtajuusoppinsa kolmen vuosikymmenen jälkeen ajan tasalla. Hän on oppinut puhumaan asiakkaidensa ja työntekijöiden kanssa kasvokkain, kun nykyisin asiointi hoituu sähköisesti.

Hän sanoo olleensa toiveammatissaan. Pankinjohtajuus on hänelle ollut elämäntapa.

Pankkien toiminta on kokenut vuosikymmenten aikana mullistuksia. Rahasta oli pulaa, kun Huupponen aloitti uransa säästöpankissa 1980-luvun alkupuoliskolla.

– Kysymys oli silloin siitä, saako rahaa vai ei.

Pankkien keskikorko oli säädelty.

– Eikä pankilla ollut muuta rahaa kuin omasta kunnasta kerättyjä talletuksia. Silloin jaettiin niukkuutta. Maailma oli erilainen.

Rahoitusmarkkinoiden vapauttamista seurasi 1980-luvun lopulla pankkien liiallinen luotonanto ja -otto. Kun kupla puhkesi, koitti Suomen Säästöpankin pilkkominen ja vuosien lama. Forssan seutu sai kokea koko tarinan. Yksityisessä Someron Säästöpankissa, jolle vakautta on tuonut maatalouden vahva asema, SSP:n pilkkomista seurasi laajeneminen.

Huupponen koki laman ensimmäisessä toimitusjohtajapaikassaan Hauhon Säästöpankissa. Kunnan kaikki viisi rakennusalan yritystä menivät nurin. Luottotappiot ylittivät pankin oman pääoman vuosia, mutta pankki ei kirjannut yhtään negatiivista tilinpäätöstä.

Someron Säästöpankissa Huupponen aloitti toimitusjohtaja 2004 ja johti seuraavana vuonna tiukkaa kulukuria, kun pankki lopetti kyläkonttoreita ja vähensi henkilöstöä.

Vuonna 2008 alkanut velkakriisi näkyi sijoituspuolella. Kun 90-luvun laman maksoivat lainanottajat, uuden taantuman maksoivat tallettajat. Pankit alkoivat ajaa konttoriverkostoaan alas, kun matalat korot romahduttivat tuloksenteon vuosiksi. Someron Säästöpankki oli tuolloin jo verkostonsa trimmannut.

Huupponen toteaa, että pankit tekevät näinä matalien korkojen aikoina tulosta ainoastaan sijoitustoiminnalla.

Huupponen on pankkiurallaan vastannut kaikkiaan 6 paikassa ja 14 paikkakunnalla yhteensä 24 konttorista. Pisimpään, 14 vuotta, hän on viihtynyt juuri Someron Säästöpankissa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic