Lounais-Häme

Panssarivaunun moottorin pamauksista taidokkaisiin kudonnaisiin: Tammelan Teuron kesässä touhua riittää

Vanhaa patinoitunutta rautaa ja puleerattuja moottoreita, taidokkaita käsitöitä ja herkullista suuhunpantavaa. Teuron perinteiset tekniikan ja kädentaidon tapahtumat ruokkivat innostusta ja tarjoavat hämmästystä kesästä toiseen.

Pahaa aavistamattoman voi myös säikäyttää panssarivaunun moottorin käynnistyspamaus. Tammelalaisen Heikki Enbergin omistaman V12 -moottorin täräytti käytiin koneenkäyttäjänä Pekka Ojansuu.

Moottori on ollut käytössä Centurion panssarivaunussa. Rolls Royce Meteor -moottori kehitettiin toisen maailmansodan taistelutarpeisiin.

-Hankin tämän ruotsalaiselta ystävältäni, joka myös harrastaa vanhoja koneita. Moottoria on käytetty vielä 1990-luvulla. Kolmella kruunulla kuvitetut huoltomerkit paljastavat sen, Enberg selvittää.

Moottori jysähtää käyntiin ainakin pariin otteeseen sunnuntaina näyttelykentän paikalla numero 7.

-Liian usein ei parane pamautella. Minuutin käyttö vie litran bensiiniä, Ojansuu tietää.

 

Urjalalainen Kimmo Saha on käynyt Teuron tekniikkatapahtumassa palosammuttimen kokoisesta asti. Tällä kertaa hän ajeli paikalle pappansa vanhalla Massey Fergusonilla ja kimppakyytiperäkärryillä Urjalan Hanhisuolta.

-Vanhat koneet ovat aina kiinnostaneet, ja tänne on mukava tulla samanhenkiseen sakkiin.

Saha on kunnostanut isoisän vaaliman 135-mallin traktorin käyttöä varten.

-Teen sillä nurkkahommat kotona ja täällä kuskaan huviajeluväkeä. Voi olla, että ajelen Teurolle sunnuntainakin, Saha heittää.

 

Hannele ja Pertti Harisella kävi kädentaitonäyttelyssä tuuri, sillä Terttu Hakalalta ostetusta arvasta osui voitto. Kotiin lähtivät lasten tumput.

-Nämä menevät 5-vuotiaalle Veeralle, lapsenlapselle, Pertti Harinen paljastaa.

Hariset poikkesivat ensi kertaa Teuron tapahtumassa ja pitivät näkemästään heti alkumetreillä.

-Lomailemme Lopella ja käymme aina kaikissa lähistön kesäjuhlissa ja -tapahtumissa. Tämä vaikuttaa todella mukavalta tapahtumalta. Käsilaukussa on kasseja siltä varalta, että löytyy mukavaa ostettavaa, Hannele Harinen kertoo.

 

Teuron-Kuuslammin kesätapahtumalla on pitkä perinne. Teuron ja Kuuslammin kylät järjestivät ensimmäisen käsientaitotapahtuman 1986. 17 vuotta sitten käsin tehtyjen tuotteiden myyntinäyttelyn rinnalle eriytyi oma tekniikkatapahtumansa.

Noin 250 asukkaan kyläpari on tunnettu aktiivisuudestaan ja talkoohengestään, jonka innoittamana kylää on kehitetty. Kylä valittiin tänä vuonna toistamiseen Hämeen vuoden kyläksi. Ensimmäisen kerran se valittiin vuonna 1998.

Myös kesätapahtuman järjestäminen vaatii kylänväeltä monet talkoot.

-Viime hetkillä raivattiin vielä lisää pysäköintitilaa tuohon kylätalon viereen, kun siitä on aina näissä tapahtumissa pulaa. Koulun tuntumaankin sitä tarvittaisiin lisää. Juu, ja jatkettiinhan me luontopolkuakin, Markku Lehtonen kertoo.

 

Teurolla ei huilata ensi viikollakaan, sillä ensi sunnuntaina Ali-Tuomolan makasiinissa esiintyy Teuron-Kuuslammin VPK:n tansseissa tuore tangokuningas Jarno Kokko.

Kädentaitoa-myyntinäyttely ja tekniikkatapahtuma Teuron kylässä sunnuntaina klo 10–16. Opastetut museokierrokset Yli-Lekkalan kotiseutumuseossa klo 11 ja klo 12. Kylälounas klo 11–15.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic