Lounais-Häme Helsinki Riihimäki

Paperilappu paljasti Hämeessä huumekauppaa käyneiden Tranbergin ja Ranta-ahon rikostovereiden salatut viestit

Helsingin suuren "Katiska"-huumejutun Kanta-Hämeen haarassa on neljä syytettyä. Suuria kauppoja tehtiin salatuissa sähköposteissa, jotka poliisit saivat haltuunsa.
Isoja huumekauppoja sovittiin sähköisesti ja aineet saatettiin jättää maastokätköön, jonka sijaintitiedot myyjä lähetti ostajalle. Kuvasta on poistettu katujen ja teiden nimet. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineistoa
Isoja huumekauppoja sovittiin sähköisesti ja aineet saatettiin jättää maastokätköön, jonka sijaintitiedot myyjä lähetti ostajalle. Kuvasta on poistettu katujen ja teiden nimet. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineistoa

Helsingin käräjäoikeudessa parhaillaan käytävään laajaan Janne Tranbergiin ja Niko Ranta-ahon johtaman organisaation huumerikosoikeudenkäyntiin kuuluu myös yksi Kanta-Hämeeseen liittyvä haara.

Tutkintahaarassa on syytettynä yhteensä neljä miestä, joiden epäillään hankkineen ja levittäneen suuria määriä huumeita ja huumeina käytettäviä lääkeaineita vuosina 2018-2019.

 

Päätekijöinä Kanta-Hämeessä pidettyjen kahden miehen kautta epäillään pääasiassa Riihimäen seudulle kulkeneen 2,3 kiloa amfetamiinia, 1700 ekstaasitablettia sekä 359 grammaa kokaiinia.

Tutkinnan yhteydessä poliisi on löytänyt myös useita laittomia aseita, kuten kotimaisen Jatimatic-konepistoolin. Lisäksi yhdellä syytetyllä oli hallussaan 1,6 kiloa räjähdysainetta.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Tutkinnan yhteydessä löytynyt kotimainen Jatimatic-konepistooli. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineistoa

 

Poliisi sai ainutlaatuisen näköalapaikan Kanta-Hämeessä toimineen organisaation liiketoimiin, kun kotietsinnöissä yhden epäillyn autosta löytyi paperilappu, jossa oli käyttäjätunnus ja salasana salattuun sähköpostijärjestelmään.

Hämeen poliisin keräämän laajan esitutkinta-aineiston mukaan huumekauppoja sovittiin Protonmail-palvelussa.

Täysin anonyymissä palvelussa viestit kulkevat lähettäjältä vastaanottajalle niin tiukasti salattuina, että edes palveluntarjoaja ei voi niitä avata, vaikka poliisi tai tuomioistuin sitä vaatisi.

Paperilapulta löytyneellä tunnuksella poliisit pääsivät kuitenkin kirjautumaan sähköpostitilille, jolla oli käyty vuoden 2018 elo- ja syyskuussa keskusteluja huumausaineiden hankkimisesta ja myymisestä sekä kaupankäyntiin liittyvästä rahaliikenteestä.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Autosta löytynyt paperilappu päästi poliisit tutkimaan humekauppaan liittyviä viestejä. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineistoa

 

Kanta-Hämeen haarassa syytetyistä neljästä miehestä ainakin yksi toimi sähköpostissa ”thekillerjack”-nimimerkillä. Myös viestinnän toinen osapuoli on tunnistettu ja hän on myös syytettynä Helsingin käräjäoikeudessa käytävässä laajassa oikeudenkäynnissä.

Esitutkinta-aineiston perusteella keskustelijat luottivat salaukseen niin paljon, että sähköposteissa puhuttiin täysin avoimesti huumausaineiden määristä ja hinnoista sekä niiden toimittamisesta.

Esimerkiksi yhdessä sähköpostin viestiketjussa yksi syytetyistä kertoi vuonna 2018 järjestetystä suuresta musiikkitapahtumasta ja tarpeesta saada siihen liittyen 1300 ekstaasitablettia ja 500-1000 grammaa amfetamiinia.

 

Huumeita Kanta-Hämeeseen hankkinut mies kertoi kuulusteluissa poliisille hakeneensa aineita lähinnä pääkaupunkiseudulta useiden satojen grammojen erissä.

Mies kertoi tavanneensa aineita hänelle tukkuerissä toimittaneita henkilöitä muun muassa huoltoasemien ja kauppakeskusten parkkipaikoilla. Kaupoissa käytettiin välillä myös maastokätköä.

Neljän syytetyn roolit toiminnassa vaihtelevat järjestäjästä aina katukauppaan saakka. Yksi syytetyistä myi huumeina käytettäviä lääkeaineita niiden käyttäjille. Miehen jääkaapin ovessa oli magneetilla kiinnitettynä jopa pillerikohtainen hinnasto.

Kanta-Hämeen tutkintahaaran neljästä syytetystä kolme on vangittuna.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen

Yhden syytetyn jääkaapin ovessa oli pillerihinnasto. ”Teemu” tarkoittaa todennäköisesti Temgesiciä, joka on opioidia sisältävä kipulääke. Tenox on rauhoittava lääke. Kuva: Poliisin esitutkinta-aineistoa

 

 

Poikkeuksellisen suuren huumausaine-, doping- ja rahanpesujutun puiminen jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa pitkälle kevääseen saakka. Esimerkiksi laajojen kirjallisten todisteiden käsittelemiseen päästään todennäköisesti aikaisintaan helmikuun viimeisellä viikolla.

Syyttäjä uskoo, että liivijengin ex-pomo Janne Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho junailivat Espanjasta käsin Suomeen yhteensä yli 200 kiloa amfetamiinia ja 15 kiloa kokaiinia. Jutussa on kaikkiaan 54 epäiltyä.

Helsingin käräjäoikeus ei ole vielä päättänyt, milloin tammikuun lopulla alkaneessa oikeudenkäynnissä kuullaan loppupuheenvuorot, joiden jälkeen oikeus voi vetäytyä päättämään tuomioista. FL

 

Lue myös: Syyttäjä: Liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne ”Nacci” Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho junailivat kymmeniä kiloja huumeita Suomeen (30.1.2020)

Lue myös: Vanhemmat järkyttyivät poikansa pääroolista huumevyyhdissä – ”En vaan vieläkään tajua, mikä siihen poikaan meni” (30.1.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic