Lounais-Häme

Papinsillan pyörätie etenee

Tammelassa halutaan parantaa liikenneturvallisuutta Riihivalkaman koulun ja Kydön välisellä tieosuudella rakentamalla lähes viiden kilometrin mittainen kevyen liikenteen väylä.

Tiesuunnitelman laatiminen käynnistyy näinä päivänä kilpailutuksen voittaneen Destian toimesta maastomittauksilla. Tammelan kunnan tekninen johtaja Hannu Jalava kertoo, että runsaat 100000 euroa maksava suunnitelma valmistuu ensi vuoden loppupuolella.

-Sen jälkeen edessä on rakentamissuunnitelman laadinta, liikenneviraston hyväksymismenettely ja toteutuksen kilpailutus. Väylän rakentaminen päässee käyntiin vuoden 2019 lopulla, Jalava sanoo.

Kevyen liikenteen väylää lähdetään tekemään kuntalaisilta tulleen palautteen myötä. Taustalla on myös kunnanvaltuutettu Sari Kaakisen (sd.) tekemä valtuustoaloite.

-Tässä on käytetty pohjana vuonna 2013 laadittua Forssan seudun turvallisen ja viisaan liikkumisen suunnitelmaa, Jalava kertoo.

Rakennettavaa väylää tulevat käyttämään Papinsillantien ja Nuutinkulmantien varrella asuvat koululaiset. Jalava toivoo, että kevyen liikenteen väylä myös lisäisi työmatkapyöräilyä ja vapaa-ajan ulkoilua sekä liikuntaa.

Tiesuunnitelman laadinnassa pohditaan muun muassa sitä, kummalle puolelle tietä kevyen liikenteen väylä rakennetaan ja suojateiden sijoittamista. Jalava pohtii, että viemäröinnin takia kevyen liikenteen väylä voisi olla järkevämpi rakentaa kokonaan itäpuolelle, mutta päätökseen vaikuttaa myös maanomistajien ja muiden asianosaisten antama palaute tiesuunnitelmaa hyväksyttäessä.

-On mahdollista, että jossain paikassa joudutaan louhintatöihin. Muinaismuistoja matkan varrella ei pitäisi sijaita, mutta suunnitelmaa tehtäessä pitää selvittää monta asiaa. Toivotaan, ettei kukaan asetu kovasti vastustamaan suunnitelmaa, Jalava sanoo.

Kydön päässä kevyen liikenteen väylä päättyy Tammelantiehen, jossa kevyen liikenteen väylä sijaitsee tien toisella puolella. Tammelantie on tarkoitus ylittää suojatien avulla, sillä alikulun rakentamista vastaan puhuvat sekä kustannukset että verrattain vähäiset liikennemäärät.

-Maa-alueiden lunastuksista vastaa Ely-Keskus. Kevyen liikenteen väylän rakentamisen kustannusarvio on noin kaksi miljoonaa euroa ja se jää kunnan maksettavaksi. Jos rakennettaisiin alikulku Tammelantielle, puhuttaisiin aivan eri luokan kustannusarviosta, Jalava huomauttaa.

Maantieverkostosta vastaavana tahona Ely-keskus on mukana hankeryhmässä lähinnä tarkkailijan ja ohjeistajan roolissa. Ely-keskus huolehtii, että tiesuunnitelma täyttää liikenneviraston laatuvaatimukset.

Projektipäällikkö Heikki Kanerva Uudenmaan Ely-keskuksesta kertoo, että hankeryhmässä käsitellään maanomistajien ja muiden asianosaisten mielipiteitä ja niihin haetaan kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua jo suunnitteluvaiheessa.

-Harvoin tiesuunnitelmat ovat aiheuttaneet ongelmia laatuvaatimusten osalta. Yllättävän hyvin näissä on sopu löytynyt myös maanomistajien kanssa, Kanerva toteaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic