Lounais-Häme

Paprikan viljely lisääntynyt Suomessa – Chili-paprikan kylvö alkaa olla ajankohtaista

Rapsakka vuoden vihannes tuo väriä ja vitamiineja lautaselle.
Harrastajat suosivat viljelyssä erityisesti chili-paprikoita, joiden kylvöt aloitetaan usein jo tammikuussa. Kuva: Terho Aalto
Harrastajat suosivat viljelyssä erityisesti chili-paprikoita, joiden kylvöt aloitetaan usein jo tammikuussa. Kuva: Terho Aalto

Paprikan viljely on Suomessa lisääntynyt viime vuosina. Etenkin Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa paprikan viljelymäärät ovat kasvaneet, Puutarhaliitto kertoo tiedotteessa.

Kotimaista paprikaa tuottaa noin 70 yritystä ja sitä viljellään vuodessa noin miljoona kiloa. Viljely on edelleen vähäistä verrattuna tuontiin. Viime vuonna maahan tuotiin paprikaa ulkomailta noin 16 miljoonaa kiloa.

Suomalaista paprikaa on saatavilla varmimmin touko-lokakuussa, mutta ympärivuotinen ja torjunta-aineeton viljely yleistyy energiapihien led-valojen turvin.

Harrastajat suosivat viljelyssä erityisesti chili-paprikoita, joiden kasvattaminen on viime vuosina innostanut erityisesti nuoria miehiä. Paprikoiden viljelyaika siemenestä satoon kestää vähintään neljä kuukautta. Tämän vuoksi sekä harrastajien että ammattilaisten kylvöt aloitetaan usein jo tammikuussa. Paprikat kasvavat lämpimässä ja menestyvät Suomessa ulkona vain lämpimien kesäkuukausien aikana.

Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsivat paprikan vuoden vihannekseksi. Perinne on jatkunut jo vuosikymmeniä. Tavoitteena on lisätä teemavihanneksen viljelyä ja kulutusta sekä tutustuttaa suomalaisia uusiin kasviksiin ja makuihin.

Paprikat (Capsicum annuum) ovat kotoisin Väli-Amerikasta, missä niitä kasvaa edelleen villeinä. Meillä tutuin on jalostettu makea ja mieto vihannespaprika, jonka perusväreinä ovat tutut liikennevalojen värit: punainen, keltainen ja vihreä. Myös lempeän aromikas oranssi on yhä suositumpi. Erivärisiä pikkupaprikoita tarjoillaan myös pikkusuupaloina, jotka maistuvat erityisen hyvin nuorille.

Värikkäät kasvikset pitävät huolta terveydestämme, sillä ne sisältävät jokapäiväiseen hyvinvointiin liittyviä suojaravinteita. Paprikat sisältävät muun muassa runsaasti C-vitamiinia ja muita terveyden kannalta hyödyllisiä ravinteita.

Monikäyttöiset paprikat kotiutuivat suomalaiseen ruokavalioon 1970-luvulla. Nykyisin tuoreita paprikoita popsitaan reilut kolme kiloa henkeä kohden vuodessa, missä on edelleen reilusti kasvunvaraa.

Maistelemalla erottaa usein kotimaisen paprikan, sillä sen maku on raikas ja tuore.

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic