Lounais-Häme

Para School Day avartaa nuorten maailmankuvaa - "erilaisuus on ihan fine". Katso video!

Kuhalan koululla riitti maanantaina vilskettä. Pihassa kokeiltiin näkövammaisten jalkapalloa ja juoksua, petankin tyyppistä tarkkuuspeli bocciaa sekä pyörätuolirugbya. Sisällä pelattiin maalipalloa, pyörätuolikoripalloa ja istumalentopalloa.

Paralympiakomitean projektikoordinaattori Reeta Lindeman kertoo, että Para School Day -kiertueen tahti on nopea.

-Viime viikolla oltiin Pellossa, Oulussa, Kuortaneella ja Tampereella, Lindeman luettelee.

Pyörätuolikelauksen seitsenkertainen EM-kultamitalisti ja nelinkertainen MM-mitalisti Henry Manni on ollut kiertueen kummiurheilija alusta asti. Tapahtumaa on järjestetty Suomessa jo seitsemän vuotta.

-Tämä on tuonut paljon hienoja kokemuksia. Näissä tapahtumissa nuoret voivat kysyä mitä vain, Manni kertoo.

 

Forssalaisnuoret Jenny Laaksonen ja Jemina Heinonen kokeilivat koulun pihassa pyörätuolirugbya. Palatessaan kentältä molemmat hymyilevät innostuneina. Kun kysyn tytöiltä, mitä he pitivät lajista, molemmat sanovat lähes yhteen ääneen:

-Oli kivaa!

Rugby on pyörätuolillakin kova kontaktilaji, joten pelituoli on erikoismalli, joka pysyy taklauksissa pystyssä. Tuoleissa on kaareva metallipuskuri ja pyörien asento on viisto. Pelaaminen muistuttikin tyttöjen mielestä törmäilyautoilla ajamista.

Jenny ja Jemina tutustuivat peliin vain viitisen minuuttia, joten kentällä ei ehditty vielä voittaa tai hävitä, mutta maaleja joukkueet saivat. Pallo kannetaan maaliin sylissä eikä siitä voi pitää kiinni, joten pallon kantajan on parasta olla hyvä väistelijä.

Molemmat kertoivat kokeilleensa jo myös näkövammaisten jalkapalloa. Testipelissä nuoret pelaavat pareina, joista toisella on side silmillä ja toinen ohjaa. Oikeassa pelissä ohjaajaa ei ole.

Jenny kertoo, että peli oli vaikeampaa sokkona kuin ohjaajana.

-Silloin ei tiedä, missä pallo on, ja mihin osuu.

 

Reeta Lindeman kertoo, että tänä vuonna kiertueeseen valittiin kaksitoista koulua noin kahdensadan hakijan joukosta. Hakemusten ja valintojen perusteet ovat vaihdelleet.

-Tarkoituksena on näyttää nuorille, että erilaisuus on ihan fine, Lindeman kuvaa.

Hän kokee palkitsevana sen, kuinka kiertue avartaa mieliä. Moni on yllättynyt, että pyörätuolipelit vaativat voimia ja kuntoa. Peli näyttää kevyeltä, kun asialla on ammattilainen.

-Kiertueella on ollut todella suuri merkitys. Samalla kun pelataan, meille tulee kysymyksiä. Vastaus voi merkitä nuorelle oivallusta ja vaikuttaa koko hänen maailmankuvaansa, Lindeman toteaa.

Hän kertoo tytöstä, joka seurasi häntä ja kyseli paljon pyörätuolilla kulkevan elämästä.

-Tyttö kyseli ihan kaikkea. Miten pääset tuohon tuoliin, miten laitat ruokaa, miten pääset uimaan, miten nukut? Kun olin vastannut kaikkiin kysymyksiin, tyttö ihmetteli: sähän pystyt tekemään kaikkea mitä mekin!

Reeta Lindeman hymyilee.

-Siksi meillä on erityyppisiä lajeja, näkövammaisten lajeista liikuntavammaisten lajeihin. Päivän ideana on, että kaikki on mahdollista! FL

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic