Lounais-Häme Forssa

"Parasta ovat olleet mukavat ja uskolliset asiakkaat" – Forssalainen Irja Sarin hoiti jalkoja lähes 40 vuoden ajan

Irja Sarin aloitti yrittäjänä Forssassa Jalkahoitola Irenen toiminnan 15. tammikuuta vuonna 1981.
Irja Sarin liikkuu mielellään, ja pyöräily on yksi eläkepäivien harrastuksista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Irja Sarin liikkuu mielellään, ja pyöräily on yksi eläkepäivien harrastuksista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jalkojenhoitajana Forssassa lähes 40 vuotta toiminut yrittäjä Irja Sarin muistelee asiakkaitaan lämmöllä. Sarin pyöritti Jalkahoitola Ireneä, joka lopetti toimintansa Sarinin siirryttyä eläkkeelle tämän viikon alussa.

– Parasta työurallani ovat olleet mukavat ja uskolliset asiakkaat, joita muistelen kaihomielellä. Olen kiitollinen, että olen saanut palvella heitä. Minulla on ollut muutama alkuperäinenkin asiakas, joiden jalkoja olen hoitanut työurani alusta lähtien ja viimeksi he kävivät pari viikkoa sitten. Samoja asiakkaita on muutenkin ollut paljon, Sarin kertoo.

Sarin on nyt 68-vuotias, ja hän sanoo aikoneensa jäädä eläkkeelle jo viisi vuotta sitten. Hänen omistamalleen liikehuoneistolle Forssan Kartanonkadulla ei kuitenkaan löytynyt silloin ostajaa, joten Sarin jatkoi jalkahoitolansa toimintaa.

Liikehuoneistolle löytyi nyt ostaja Forssasta. Hän on kampaamoyrittäjä Mari Saukoniemi, joka aloittaa kiinteistössä kampaamotoiminnan elokuun alussa.

Vaikka Sarin jäi jalkojenhoitajan työstään eläkkeelle, hän jatkaa edelleen kauneus- ja hyvinvointituotteita myyvän Oriflamen edustajana. Hän on toiminut edustajana jo 30 vuotta. Aiemmin hän on ollut myös yrityksen Forssan aluejohtajana, ja hän vastaa edelleen Forssan alueen toiminnasta. Tätä työtä hän tekee nyt kotonaan olevasta työhuoneestaan käsin.

Toiminta alkoi vanhainkodissa

Nykyään Forssassa asuva Sarin on alun perin kotoisin Tammelasta. Hän kävi Helsingissä jalkojenhoitokurssin ja aloitti yrittäjänä Forssassa Jalkahoitola Irenen toiminnan 15. tammikuuta vuonna 1981. Toiminta alkoi ensin Forssan vanhainkodissa, jonne etsittiin jalkojenhoitajaa.

– Muistan ensimmäisen asiakkaanikin. Hän oli Järvisen pappa. Alkuvuosilta jäi myös mieleeni hupaisa tapaus. Kerroin eräälle iäkkäälle asiakkaalleni jalkojen kotihoidosta ja siitä miten hänen itsensä tulisi hoitaa jalkojaan. Hän tokaisi minulle, että kunpa asuisi järven rannalla ja olisi kesä, niin kyllähän jalkoja voisi siellä järvessä liotella, Sarin kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Irja Sarin on tullut tutuksi monille forssalaisille, kun hän piti jalkahoitolaa lähes 40 vuoden ajan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Sarin työskenteli 16 vuotta vanhainkodilla, minkä jälkeen hän muutti kaupungille Teatteritalon kiinteistöön. Toimittuaan siinä seitsemän vuotta hän osti oman liikehuoneiston Kartanonkadulta.

– Ehtona omalle liikehuoneistolle oli, että se sijaitsee katutasossa, jotta vanhukset pääsevät sisään rollaattoreilla ja muilla apuvälineillä.

Tyypillinen vaiva on kynsiongelma

Sarinin asiakkaina on vuosien varrella ollut paljon ikäihmisiä, mutta myös nuorempia on käynyt hoidattamassa jalkojaan. Lapsia ja koululaisia on myös käynyt säännöllisesti.

– Tyypillinen asiakas on ollut sellainen, jolla on kynsiongelma. Esimerkiksi sisäänpäin kasvanut kynsi voi vaivata kaikenikäisiä, märkiä ja aiheuttaa kipua.

Sarin kertoo, että jalkahoitolasta ja sen asiakkaista on jäänyt paljon hyviä muistoja. Työvälineet ovat myös kehittyneet koko ajan, ja ihmiset ovat tulleet oman hyvinvointinsa suhteen valveutuneemmiksi.

– Tänä päivänä ihmiset kiinnittävät hyvin huomiota siihen, että on tärkeää hoitaa itseään ja käyttää myös jalkojenhoitajan palveluja.

Sarinilla on myös kokemusta jalkojenhoitajien kouluttamisesta oppisopimuksella.

”Odotan mamipäiviä Otson kanssa”

Sarin sanoo olleensa aina hyvin liikunnallinen ihminen, joten eläkepäivienkin harrastukset ovat liikunnallisia. Hän haluaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja harrastaa sauvakävelyä, pyöräilyä ja uimista Vesihelmessä.

– Pidän myös matkailusta, mutta korona on rajoittanut matkustamista tänä vuonna. Suosikkikohteeni on Turkin Alanya, jossa olen käynyt vuosittain. Tänä keväänä ehdin olla siellä vajaat kolme viikkoa ja tarkoituksena oli olla pitempäänkin, mutta ulkoministeriöstä tuli määräys matkustaa koronan takia takaisin kotiin Suomeen. Mietin parhaillaan uskallanko ja voinko matkustaa Turkkiin vielä syksyllä.

Eläkkeellä Sarin aikoo viettää runsaasti aikaa myös Jyväskylän Vaajakoskella asuvan lapsenlapsensa, kolmevuotiaan Otso-pojan kanssa. Koska koronasuositukset ovat rajoittaneet liikkumista ja toisten ihmisten tapaamista, aikaa ei ole voitu viettää viime aikoina yhdessä, mutta Sarin odottaa korona-ajan helpottamista.

– Odotan kovasti, että saan taas viettää Otson kanssa useammin mamipäiviä, Sarin sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic