Lounais-Häme

Parempi kenttä, sujuvampi peli

Golfin suurin ongelma tutkitusti sekä nykyharrastajien että lajin aloittamista harkitsevien keskuudessa on, että yhden 18 reiän kierroksen koetaan kestävän liian pitkään. Kierrosajat vaihtelevat rajusti, mutta keskimäärin pelikierros kestää reilun neljä tuntia. Tulevaisuuden ihanneaika kierrokselle on kolme tuntia, joten työsarkaa kierroksen nopeuttamiseksi riittää.

Keinoja on monia, ja yksi niistä voisi olla forssalaislähtöisen Timo Haapaniemen innovaatio. TH Innovations oy on kehitellyt Caddieye-sovelluksen, joka tarjoaa golfkentille tietoa pelaajien liikkeistä kentällä ja sääolosuhteista. Automatisoidun järjestelmän avulla kentät voivat parantaa kentän kuntoa ja nopeuttaa pelin kestoa.

Haapaniemen kehittelemä järjestelmä on testikäytössä Ypäjällä Loimijoki Golfissa ainoana kenttänä maailmassa. Loimijoki Golf oy:n toimitusjohtaja Perttu Jaakkola näkee, että yhteistyö Loimijoki Golfia kotikenttänään käyttävän Haapaniemen kanssa on luontevaa.

-Yrityksemme lähtökohtana on olla innovatiivinen kenttä. Olemme olleet mukana kehitystyössä alkulähteiltä asti. Itselläni on halu tietää ja tuntea uutta teknologiaa, jota voidaan hyödyntää golfkentällä. Golfhan on monessa asiassa hyvin konservatiivinen laji, Jaakkola perustelee.

 

Loimijoki Golfin näkökulmasta Haapaniemen innovaation pitäisi ennen kaikkea parantaa kentän kuntoa ja nopeuttaa pelaamista. Kentän kuntoa parannetaan pitkän aikavälin datalla. Jaakkola uskoo ja toivoo, että kolmen vuoden sisällä tutkimustuloksesta on saatu riittävästi hyötyä irti.

-Datan avulla opimme tuntemaan nurmea paremmin. Eri toimenpiteillä voidaan ohjata lämpötilaa muun muassa kastelun turvin. Paikannusjärjestelmän avulla taas voidaan määrittää lipun paikka griinillä. Data kertoo, kauanko lippu on ollut poissa reiästä. Jos kentällä on paljon ruuhkaa, lippu voidaan asettaa helppoon paikkaan. Jos taas halutaan pelaajille haastetta kilpailussa, lipun paikkaa voidaan vaikeuttaa.

Järjestelmä lähettää kentänhoitajille reaaliaikaista tietoa esimerkiksi tekstiviestillä, jos lippu nostetaan reiästä sellaisena aikana kun ei pitäisi. Ypäjälläkin on etenkin takavuosina ollut jonkun verran pelaajia, jotka käyvät pelaamassa ”ilmaiseksi” yöllä, kun kenttähenkilökuntaa ei ole paikalla. Uusi järjestelmä antaa tästä tiedon kenttäalueella asuvan Jaakkolan kännykkään.

Golfkentällä liikkuminen on pakkasella kiellettyä. Caddieyen avulla kentänhoitajat saavat tietoa, jos lippua nostetaan kriittisinä tunteina. Jaakkolan mukaan Loimijoki Golfilta on varastettu 10 vuoden aikana 5 lipputankoa. Jatkossa lipun paikka voidaan paikantaa vaikka sen varastaneen kotiin.

 

Yksi merkittävä apu järjestelmästä toivotaan kentän käyttöasteen nostoon. Monilla kentillä etuysin käyttöaste on huomattavasti korkeampi kuin takaysin.

-Meilläkin voitaisiin lähettää puolikkaan kierroksen pelaajat takaysille kun nähdään, että seuraavaksi takaysille siirtyvä ryhmä on parhaillaan kahdeksannen reiän griinillä.

-Onhan tämä äärimmäisen mielenkiintoinen järjestelmä. Maailmassa on 34000 golfkenttää, eikä vielä missään ole vastaavaa innovaatiota. Olisi hienoa päästä sanomaan, että Ypäjältä tämä käynnistyi, Jaakkola visioi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic