Lounais-Häme Forssa

"Parempi kuin penkkarit", "pakollinen koulupäivä" – FAI:sta lähtevät viettivät juhlavaa päivää ennen valmistumistaan

Forssan ammatti-instituutilla on jo muutaman vuoden ajan juhlittu keväällä valmistuvia opiskelijoita juhlavalla päivällä vuoden alussa.
Linda Hakamäen (vas.) ja Ida Hagelbergin mielestä valmistuvien päivää voisi muokata enemmän penkkareiden suuntaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Muutama vuotta sitten Forssan ammatti-instituutin valmistuvat oppilaat alkoivat pohtia, että lukiolaiset saavat vanhojentanssinsa ja abivuonna penkkarinsa, mutta ammatillisen koulutuksen puolella samanlaisia juhlatilaisuuksia ei oikein ole.

Syntyi FAI:sta valmistuville suunnattu juhlapäivä. Ensimmäisellä kerralla tarjolla oli juhlava lounas, jonka catering-alan ensimmäisen vuoden oppilaat tarjoilivat. Juhlalounas on ohjelmassa edelleen, mutta sen lisäksi ohjelma on paisunut koko päivän mittaiseksi.

Tämän vuoden keväällä valmistuvien opiskelijoiden päivä järjestettiin perjantaina.

– Onhan tämä ihan eri asia kuin penkkarit tai vanhat, mutta kiva kun tällaista järjestetään. Esimerkiksi lounaalla kun ruoka tarjoillaan suoraan pöytään, niin tulee juhlallinen fiilis, lähihoitajaksi valmistuvat Ida Hagelberg ja Linda Hakamäki pohtivat.

Perjantaina ohjelmassa oli juhlalounaan lisäksi puheita, esityksiä ja infotilaisuuksia. Liikuntasalissa olivat puhumassa muun muassa Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Maria Jokinen sekä Mainossataman Johanna Talikainen.

Puheissa valmistuvat saivat esimerkiksi tietoiskuja, joiden avulla nuoret ovat valmiimpia ottamaan askeleen työelämään, jatko-opintoihin tai esimerkiksi armeijan palvelukseen sekä muistutuksen hyvistä käytöstavoista.

FAI:lla perjantaina kysellessä opiskelijoiden ajatuksia valmistuvien päivästä huomasi, että päivä on tervetullut.

Lähes kaikilla opiskelijoilla on ennen valmistumista jäljellä enää työssäoppimista. Lähihoitajiksi valmistuvilla oli viimeiset oppitunnit joulukuussa.

– Tällainen päivä on kiva breikki ja juhla, vaikka emme ihan vielä valmistukaan. Meillä on luokalla hyvä yhteishenki, lähihoitajaopiskelija Alina Rikassaari sanoi.

– Tämä on kuitenkin viimeinen yhteinen päivä ennen valmistumista, joten on mukava nähdä luokkakavereita, Johanna Lehtinen jatkoi.

Samaa mieltä oli logistiikka-alaa opiskeleva Santeri Stenberg.

– Syksyllä oli meidän viimeiset teoriatuntimme. Näimme viimeksi joulukuussa, joten on hauska nähdä toisia, Stenberg sanoi.

Valmistuvien päivä on paisunut vuosi vuodelta suuremmaksi tapahtumaksi. Mitä muuta nuoret haluaisivat päivään?

– Ehkä päivä voisi olla lähempänä penkkareita, Hagelberg mietti.

– Niin, hauskanpitoa voisi olla enemmän, Hakamäki totesi.

Lehtinen taas on sitä mieltä, että päivä on nyt aika hyvä.

– Tämä on ehkä jopa vähän parempi kuin penkkarit, Lehtinen sanoi.

Myös Stenbergin mielestä päivän sisältö on nyt nykyisellään ihan hyvin.

– Vaikka onkin pakollinen koulupäivä, Stenberg naurahti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic