Lounais-Häme

Parhaat mustikkametsät julki kaikelle kansalle – Luonnonvarakeskukselta marjatiedoille oma palvelu

Luonnonvarakeskus (Luke) on ottanut käyttöön mustikan, puolukan ja suomuuraimen satohavaintojen tiedotusjärjestelmän.

Karttapohjaiseen palveluun kootaan eri puolilla Suomea tehtyjä havaintoja mustikan, puolukan ja suomuuraimen eli lakan kukista, raakileista ja kypsistä marjoista. Palvelu toimii verkossa osoitteessa marjahavainnot.fi.

Palvelu välittää tiedon mistä alueelta löytyvät parhaat marjamättäät, mutta se perheen paras mustikkanotko tai suvun puolukkarinne jäävät edelleen salaisuudeksi.

Havaintometsä näkyy palvelussa vain 5 kertaa 5 kilometrin tarkkuudella.

– Parhaiden marjapaikkojen liiallinen korostuminen seurantametsissä ei ole edes toivottavaa, koska se antaisi väärän kuvan kokonaistilanteesta, tutkija Outi Manninen selittää.

 

Havaintojen tekijöille satotiedot ovat täysin ajantasaisia, muille tiedot näkyvät noin viikon viiveellä.

Palveluun tallennetut havainnot ovat kaikkien ulottuvilla. Havaintoja voi tehdä kuka tahansa kirjautumalla palvelun käyttäjäksi ja aloittamalla havaintojen teon.

Luken erikoistutkija Rainer Peltola kannustaa jokaista marjahavaintojen tekemiseen:

-Erikoistaitoja tai -tietoja havaintojen tekoon ei tarvita, huolellisuus ja tarkkuus riittävät. Ohjeet seurantametsän perustamiseen ja havaintojen tekoon sekä tallentamiseen löytyvät sivustolta, Peltola kertoo.

Järjestelmän perusperiaate on, että luonnonmarjojen ystävät voivat tuottaa toisilleen tietoa marjasatonäkymistä.

-Käyttäjäkokemusten perusteella järjestelmää kehitetään palvelemaan tarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla, Manninen kertoo.

Järjestelmä täydentää Luken muita kansalaisaktiivisuuteen luottavia tiedotus- ja tiedonkeruujärjestelmiä. Niitä ovat riistahavainnot.fi ja kalahavainnot.fi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic