Lounais-Häme

Parhaat orihevoset puntarissa

Koko viikonloppu on Ypäjällä omistettu suomenhevoselle. Superviikonloppuna arvioidaan nuorten orien jalostusominaisuuksia, käydään esteiden ja kouluratsastuksen kutsukilpailut, tarjoillaan oppia nuorten hevosten kouluttamisesta ja kür-ohjelman suunnittelusta. Paljon ohjelmaa tarjoava viikonloppu huipentuu sunnuntaina suomenhevoskasvatuksen seminaariin.

Suomen satavuotisjuhlavuoden lisäksi kuluva vuosi on suomenhevosen kantakirjan 110-vuotisjuhlavuosi. Suomenhevonen on nykyisinkin merkittävä osa suomalaista hevostaloutta.

Tavoitteena on jalostaa rotumääritelmän mukaisia monipuolisia käyttöhevosia, jotka ovat suorituskykyisiä, helposti käsiteltäviä, hyväliikkeisiä, kestäviä ja terveitä. Suomenhevosen monipuolisuutta kuvaa hyvin se, että sitä jalostetaan puhdassiitoksella juoksija-, ratsu-, pien- ja työhevoseksi.

Suomenhevonen on luonteeltaan yhteistyöhaluinen, yritteliäs, toimiva ja nöyrä. Eri tarkoituksiin jalostettavilla hevosilla painottuvat hiukan eri ominaisuudet. Ratsuna suomenhevonen on urheilullinen ja suorituskykyinen. Ratsulla on luontainen kyky kantaa itsensä hyvässä tasapainossa, luonteeltaan se on eteenpäin pyrkivä.

Työhevonen on vankkarakenteinen ja luonteeltaan sitkeä. Pienhevonen on pienikokoinen mutta monikäyttöinen, luonteeltaan eteenpäinpyrkivä ja palvelualtis.

Perjantaina suomenhevosoriit kävivät eläinlääkärintarkastuksessa ja niiden rakenne arvosteltiin. Lisäksi sekä pienhevoset että ratsusuunnan oriit suorittivat estekokeen. Työhevosilla oli ohjelmassa käynti- ja juoksukoe sekä ajettavuuskoe, lisäksi ne suorittivat vetokokeen.

Perjantaina kisasivat näytösluontoisessa kutsukilpailussa vanhemmat kantakirjaoriit. Ne suorittivat joko esteradan tai kouluratsastuksen kür-ohjelmansa.

Lauantaina jalostusarvioitavilla oreilla on edessään vielä ratsastettavuuskokeita, askellajikoe sekä koeratsastus.

Superviikonlopun huipentaa sunnuntainen seminaari. Aiheina muun muassa ravikuningattarien jättämä perintö sekä tarinoita menestyshevosten taustalta.

Superviikonloppu on alkusoittoa suomenhevosen juhlinnalle Ypäjällä. 27. toukokuuta vietetään suomenhevosen juhlaa ja mitellään valtakunnallisesta työmestaruudesta Ypäjän Hevosopistolla. Lisäksi 26.27. toukokuuta kokoontuu kansainvälinen seminaari pohtimaan hevosten hyvinvointia peilattuna alan oppimisen ja opettamisen muutokseen. FL

Monenlaista ohjelmaa
Lauantaina 11.3.klo 7.30-12.20 Pienhevossuunta ratsastettavuuskokeilla ja ratsusuunta, askellajikoe ja koeratsastus Ypäjä-hallissaklo 10.30-12 mahdollisuus tutustua Hevosfysion toimintaan. klo 12.30-13. 30 Anu Korppoon luento kür-ohjelman suunnittelusta, toteutuksesta ja ratsastuksesta.klo 13.30-14 Tapaaminen Hevosopiston nuorten hevosten koulutuksesta vastaavien asiantuntijoiden kanssa klo 15-18.30 Suomenratsut ry:n OriSuora Ypäjä-hallissaLiput 20 euroaSunnuntai 12.3. 9.30-16.30 Perinteikäs Suomenhevoskasvatuksen seminaari – 110 vuotta suomenhevosen puhdasjalostusta Kartanon koulussa.Liput 40 euroa

Uusimmat

Fingerpori

comic