Lounais-Häme

Parissa viikossa tyhjäksi

Turvapaikanhakijoiden kotina toiminut Saksankuja 9:n kerrostalo tyhjenee nopeasti. Turvapaikanhakijat saavat ensi viikolla heille osoitetut uuden vastaanottokeskuspaikat ja muutot aloitetaan saman tien.

-Tavoitteena on, että kaikki ovat muuttaneet parissa viikossa, maaliskuun puoliväliin mennessä, Forssan vastaanottokeskuksen johtaja Niina Salo-Lehtinen kertoo.

Virallisesti Forssan vastaanottokeskus suljetaan maaliskuun viimeinen päivä, ja vastaanottokeskuspalveluja tarjotaan normaalisti kuun loppuun saakka.

-Työtä riittää, sillä sekä Saksankuja että Turuntien toimisto pitää tyhjentää ja hallinnollista työtä on todella paljon. Nyt on kuitenkin tärkeintä, että asukkaat saadaan lähetettyä mahdollisimman turvallisesti ja hyvin tiedoin eteenpäin, Salo-Lehtinen korostaa.

Saksankuja 9:n asukkaat siirretään seitsemään vastaanottokeskukseen. Kauimmas lähtevät muuttavat 300 kilometrin päähän – osin omasta toiveesta – lähimmille paikkoja löytyi 50 kilometrin etäisyydeltä.

Turvapaikanhakijoiden omat siirtotoiveet lähetettiin vuodenvaihteessa Maahanmuuttovirastoon, jossa tehtiin lopulliset sijoituspäätökset. Läheskään kaikkien toiveita ei voitu toteuttaa, sillä eteläisen Suomen vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä.

Kaikille muutto ei tarkoita lopullisia hyvästejä Forssalle. Vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä noin 130 turvapaikanhakijaa ja heistä 60–70 on jo saanut tai etsii kotimajoituspaikkaa Forssasta.

-Muutto muualle ei tarkoita, etteikö Forssaan voi palata, jos kotimajoituskriteerit täyttävä paikka löytyy, Salo-Lehtinen kertoo.

Hän pitää luonnollisena, että tuttua asuinkuntaa ei haluta vaihtaa.

-Suomalaisiin solmitut sosiaaliset suhteet ovat Forssassa ja ystävyyssuhteet ovat jaksamisen ja kotiutumisen kannalta hirvittävän tärkeitä, vastaanottokeskuksen johtaja painottaa ja kiittelee forssalaista henkeä.

-Vastaanottokeskuksen ulkopuolisia palveluja on järjestetty täällä todella hyvin.

Forssan vastaanottokeskuksen työntekijöille maaliskuun loppu tietää työsuhteen päättymistä. Vastaanottokeskuksessa työskentelee tällä hetkellä 11 henkilöä.

Maaliskuun jälkeen Forssaan jäävät kotimajoitetut turvapaikanhakijat siirtyvät Lammin vastaanottokeskuksen kirjoille.

Tavoitteena on, että Lammilta tulee kahdesti kuukaudessa sosiaalityöntekijä- ja terveystiimi vierailulle Forssaan, jotta turvapaikanhakijoiden ei tarvitse matkustaa palvelujen perässä.

Oleskeluluvan saaneiden asioita Forssassa hoidetaan muun muassa paikallisen maahanmuuttokoordinaattorin kautta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic