Lounais-Häme Forssa

Parma panostaa työturvallisuuteen – Tavoitteena saavuttaa Nolla tapaturmaa -kulttuuri

Konsernissa on tehty jo vuosia systemaattista työtä työturvallisuuden parantamisen hyväksi. Tavoitteena on saavuttaa Nolla tapaturmaa -kulttuuri.
Suunnittelu- ja kehitysjohtaja Juha Rämö (vas.) ja tehdaspäällikkö Markus Suominen kertovat, että työturvallisuus on ykkösasia Parman Forssan tehtaalla ja koko konsernissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Suunnittelu- ja kehitysjohtaja Juha Rämö (vas.) ja tehdaspäällikkö Markus Suominen kertovat, että työturvallisuus on ykkösasia Parman Forssan tehtaalla ja koko konsernissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Työturvallisuuteen panostetaan betonielementtejä valmistavan Parma oy:n Forssan tehtaalla vahvasti. Työturvallisuus on nostettu ykkösasiaksi Parmalla ja koko Consolis-konsernissa, johon Parma kuuluu.

– Konsernissa on tehty jo vuosia systemaattista työtä työturvallisuuden parantamisen hyväksi. Tavoitteena on saavuttaa Nolla tapaturmaa -kulttuuri. Tarkoituksena on, että jokainen työntekijä omaksuu turvallisuuskulttuurin, jossa hän huolehtii niin omasta kuin työkavereidensakin turvallisuudesta, tehdaspäällikkö Markus Suominen sanoo.

Suunnittelu- ja kehitysjohtaja Juha Rämön mukaan työturvallisuudesta huolehditaan yhteistyössä. Tällä viikolla Parman tehtailla järjestetään työturvallisuuspäiviä, joissa kokoonnutaan yhdessä pohtimaan työturvallisuutta. Työntekijät saavat sanoa asiasta oman näkemyksensä. Forssassa puolet tehtaan työntekijöistä osallistui turvallisuuspäivään maanantaina, ja toiselle puolelle se järjestetään perjantaina.

– Työturvallisuuspäivä järjestetään jo kuudetta kertaa, ja tänä vuonna teemana ovat työn riskit, Rämö kertoo.

Työturvallisuuspäivien järjestämisen lisäksi riskien minimoimiseen kiinnitetään huomiota läpi vuoden.

– Työpäivät alkavat arkiaamuisin niin, että työnjohtaja käy työntekijöiden kanssa läpi työturvallisuusasiat yhteisessä päivittäisen johtamisen palaverissa. Lisäksi niitä käsitellään viikoittain hallikohtaisesti ja kuukausittain vetämissäni tehdaspäällikön infoissa, Suominen sanoo.

Jokaista työntekijää kannustetaan ilmoittamaan, jos havaitsee työolosuhteissa mahdollisen riskin tai vaaran, minkä jälkeen asia kirjataan järjestelmiin muistiin ja hoidetaan kuntoon.

– Viime vuonna Forssan tehtaalla kirjattiin 508 havaintoa mahdollisista riskeistä tai vaaroista. Havainnot voivat koskea esimerkiksi sitä, että jonkin laitteen suoja on mennyt rikki tai siisteystasossa on toivomisen varaa, Rämö kertoo.

Rämön mukaan havainnot eivät suinkaan ole negatiivinen asia, vaan kertovat päinvastoin siitä, että työntekijät huolehtivat työturvallisuudesta ja ilmoittavat aktiivisesti havaitsemistaan mahdollisista riskeistä. Tavoitteena onkin, että jokaiselta työntekijältä tulisi vuoden mittaan keskimäärin neljä havaintoa. Forssan tehtaalla on noin 180 työntekijää.

Suomisen ja Rämön mukaan tehtaalla tapahtuneiden työtapaturmien määrä on laskenut selvästi ennakoivien toimien ansiosta. Viimeisin Forssan tehtaalla tapahtunut tapaturma oli viime syksynä. Nyt töitä on tehty ilman tapaturmia jo noin puoli vuotta.

– Tapaturmat eivät ole onneksi olleet vakavia, vaan esimerkiksi pieniä horjahduksia, joista on aiheutunut lyhyitä poissaoloja. Tavoitteena on, että tänä vuonna ei tapahtuisi yhtään työtapaturmaa, Suominen ja Rämö sanovat.

Työhön liittyviä riskejä käsiteltiin ja pohdittiin maanantaina eri rasteilla, joista yhtä oli vetämässä työnjohtaja Tomi Närvänen.

– Katsoimme videon koneisiin liittyvistä riskeistä ja pohdimme asiaa porukalla, Närvänen sanoi.

Elementtityöntekijät Juha Suominen ja Niko Wessman totesivat työturvallisuuden olevan erittäin tärkeä asia.

– Jos turvallisuusasioista on epätietoisuutta, on hyvä, että asioita avataan työturvallisuuspäivänä, Suominen sanoi.

– On ehdottomasti hyvä, että myös työntekijät saavat äänensä kuuluviin, Wessman totesi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic