Lounais-Häme

Parmarinen laajennus lisää kasvun eväitä

Laajennus kasvattaa Parmarinen teollisuusrakennuksen kerrosneliöitä Forssassa 19 prosenttia.

Laajennuksen turvin yhtiö voi keskittää varastojaan, joista osa on lähikiinteistöissä ja pressuhalleissa. Samalla vapautuu tuotantotilaa, sillä myös eri puolilla tehtaan lämpimiä tiloja on ollut varastoja. Laajennus auttaa myös laajentamaan ahtaaksi käynyttä tehdaskonttoria toisesta kerroksesta alakertaan, kun tehdaskonttorin alapuoli vapautuu varastokäytöstä.

– Siinä on siis kolme seikkaa. Varastotilat keskitetään, tuotantotilaa vapautetaan lisää nykyisistä varastotiloista ja myös toimistotilaa saadaan lisää nykyisistä varastotiloista, kertaa toimitusjohtaja Jussi Raunio.

– Olemme olleet tilanahtaudessa ja saamme toiminnan laatua parannettua sillä, että on hiukan väljempää.

Forssan ympäristölautakunta myönsi tiistaina rakennusluvan Parmerine oy:lle teollisuusrakennuksen laajentamiseksi. Rakennustöille asetettu tavoiteaikataulu on kireä.

– Meillä on haasteellinen aikataulu. Tähtäämme siihen, että se olisi valmis syyskuun loppuun mennessä, Raunio sanoo.

Laajennukseen liittyy myös koneinvestointeja. Yhtiö lisää laatoituskapasiteettia toisella automatisoidulla laatoituslinjalla ja vesileikkuulla, mikä mahdollistaa tuotannon kasvun.

Parmarinella on Forssan tehtaalla noin 300 työntekijää ja toimihenkilöitä rapiat 40 ja Leppävirralla 50 henkeä. Forssan tehdas on keskittynyt kylpyhuone-elementtien valmistukseen ja Leppävirran tehdas palo-oviin.

Tilauskirja on Raunion mukaan varsin vahva. Töitä on näköpiirissä osapuilleen vuodeksi, kunhan suunnitellut talokohteet myös toteutuvat. Varmistettuja tilauksia on noin puoleksi vuodeksi

– Automaatiota on pystytty ottamaan avuksi pullonkauloihin. Automaation avulla voimme tehdä enemmän ja työllistää enemmän ihmisiä. Automaatio ei aina vie työpaikkoja, se voi lisätäkin, jos se laitetaan oikean kohtaan, toimitusjohtaja sanoo.

Kylpyhuonetuotanto on Raunion mukaan asiakaslähtöistä, sillä jokainen kohde on erilainen. Jos kerrostalossa on 30 asuntoa, kylpyhuoneita on kahdeksaa eri muotoa ja lisänä ovat asukkaiden omat toiveet.

– Se lähtee mittojen ja materiaalien suhteen nollista. Automaatiolla pystytään tekemään ikään kuin sarjatuotantoa.

Viime vuosi oli Parmarinelle vauhdikas. Kylpyhuonetuotannon liikevaihto kasvoi viime vuonna 50 prosenttia ja koko yrityksen 40 prosenttia. Koko yrityksen liikevaihto oli toissa vuonna 43 miljoonaa euroa ja viime vuonna 60 miljoonaa euroa.

Kovaa kasvua selittää hyvä markkinatilanne. Kasvukeskusten rakentaminen oli hyvällä tasolla. Hyvä markkinatilanne asuntorakentamisessa vallitsi Parmarinen kaikissa markkinamaissa Suomessa, Ruotasissa ja Norjassa.

Parmarine pyrkii kasvattamaan liikevaihtoa hieman myös tänä vuonna muttei sentään viime vuoden vauhtia. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic