Lounais-Häme

Parmarinen nousukiito jatkuu

Vuoden 2009 alussa kylpyhuone-elementtejä valmistava Parmarine oy oli rahoituskriisin seurauksena tilanteessa, että jokaisella työntekijällä oli lomautuslappu kourassa, koska tilauskirja näytti tyhjää. Sitten alkoi tulla tilauksia ja lomautukset peruttiin.

Nyt ollaan tilanteessa, että Parmarine on noussut Forssan suurimpien työllistäjien joukkoon. Yhtiön Leppävirran-tehtaalla työskentelee 50 henkilöä, Forssassa noin 300 ja lisää palkataan.

Miten on mahdollista, että yhtiö on vajaassa kahdeksassa vuodessa kyennyt moiseen ”muodonmuutokseen”, vaikka maailmantalouden ja rakentamisen tilanne ei ole kasvanut lainkaan samassa tahdissa?

-Kylpyhuone-elementtien kysyntä ja käyttöaste kasvoi, vaikka rakennusalalla on ollut hiljaisempaa. Pystymme palvelemaan nykyisiä kumppaneitamme investointien myötä kilpailukykyisemmin, houkuttelevammin ja tuottavammin, toimitusjohtaja Jussi Raunio kertoo.

Kokonaistuottavuuden kasvun takana on automaatiotuotanto, jonka avulla on purettu tuotannon pullonkauloja. Parmarine kykenee valmistamaan erilaisia kylpyhuoneita sarjatuotantona.

-Yhteen kylpyhuoneeseen käytetään aika sama työmäärä, mutta volyymi on automaation myötä kasvanut.

Kilpailukykyyn vaikuttaa moni asia, muun muassa valuuttakurssit. Parmarinen pääkilpailija tulee Ruotsista ja siellä Parmarinen kilpailukyky on heikon kruunun vuoksi juuri nyt heikko.

-Töitä on silti riittänyt. Tämän vuoden liikevaihdon kasvuksi arvioidaan kaksi prosenttia ja se on noin 50 miljoonaa euroa, Raunio sanoo.

Tänä vuonna yritys valmistaa 6500 kylpyhuonetta. Näistä noin 45 prosenttia viedään Ruotsiin ja Norjaan, loput jäävät Suomeen. Laajemmalle alueelle Parmarine ei edes pyri, koska toimivuuden kannalta kohdemaiden pitää olla kustannustasoltaan ja kulttuuriltaan korkeatasoisia.

Rakennusalalla toiminta on kausiluontoista. Raunion mukaan tilauskirja näyttää nyt hyvältä kesälomiin asti.

Parmarine hakee toimitusjohtaja Raunion mukaan projektien etenemisestä riippuen lehti-ilmoituksen kautta 10–30 uutta työntekijää asennustöihin ja ohutlevylinjalle. Torstain lehti-ilmoituksen jälkeen yhtiö sai ensimmäisen tunnin aikana 15 puhelua, joten kiinnostusta avoimiin työpaikkoihin riittää.

-LVI- ja sähkötöissä on oltava ammattilainen ja ammattitaidossa onkin meidän pääpaino. Meidän on varauduttava kapasiteetin nostoon lyhyellä ajalla, joten pitkää aikaa perehdyttämiselle ei ole. Silti voi aina hakea töitä, joissa riittää se, että on nopea oppimaan, Raunio vinkkaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti